Subscribe

Svarvestolen og Svarvestolveien

DNT-hytta på Svarvestolen ligger i skogkanten med vidt utsyn

DNT-hytta på Svarvestolen ligger i skogkanten med vidt utsyn

På Modum-sida av Glitrevannet tar Svarvestolveien av mot vest.    Den stiger litt opp mot Guritjern,  der den flater ut før den stiger bratt opp mot Svarvestolen på 433 m.o.h.  Denne veistubben er bare 2,5 km en vei, men kneikene gir noen høydemeter ekstra hvis du er ute etter det.   Belønningen er utsikten over Guritjern og åsene rundt Glitre.  Kart og høydeprofil for Svarvestolveien finner du som miniatyrer underst i dette innlegget.

Svarvestolveien ender ved DNT-hytta Svarvestolen, en vakker rødmalt laftehytte med flott beliggenhet, om en ser bort fra nærheten til høyspentlinja gjennom Finnemarka.   Litt lenger opp i lia ligger Øvre Svarvestolen,  det var her plassen egentlig ble grunnlagt av Peder Svarver, da han som ung mann i 1648, som mange andre finner søkte lykken i Finnemarka.   Peder hadde både papirer og yrke,  så da han fant den fine plassen i den lune lia vest for Guritjern, la han grunnlaget for mange genereasjoner skogfinner på byglset mark her inne.  Peders yrke var “svarvare”, som er tredreier.  Derav kommer navnet Svarvestolen.

Hytta som ligger her i dag eies av Drammen og Oppland Turistforening,  og den kan benyttes til overnatting.  Mer informasjon om dette finner du her:  DOT Svarvestolen.

-

Bilder fra Svarvestolen – klikk på bildet for bedre oppløsning:


-

svarvestolveien

Skriv kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

eXTReMe Tracker
Norindex.no Add to Technorati Favorites Technorati Profile Blogglisten Bloggurat