Subscribe

Lyder fra isen

Litt guffent når det drønner i isen?

Litt guffent når det drønner i isen?

Nå ligger snøen djup over isen på vanna i Finnemarka, og isen er tjukk nok til å bære et rutefly.    Alle føler seg vel derfor trygge på isen nå.    Det er ikke alltid slik, som på bildet over, på langturskøyter på krystallklar stålis i mørket – da er det litt guffent når det spraker og drønner i isen.   Det samme fenomenet kan du også oppleve på god og tjukk is når du er ute og pilker.  Jeg har lært meg at dette er helt naturlig, mens andre jeg har med på isen, har blitt litt urolig og spurt hva dette er.  Jeg har blitt svar skyldig til nå, da yr.no kommer med forklaringen;

“Trekker seg sammen

Drønnene i isen handler om at det blir kaldere. Den logiske forklaringsrekken er slik:

  1. Det øverste laget på en innsjø eller elv fryser til is. Isen oppnår etter hvert en viss tykkelse.
  2. Isen fryser fast i breddene på elva eller innsjøen, og rundt steiner eller øyer.
  3. Om dagen varmes isen opp, fordi dagtemperaturen er høyere enn nattetemperaturen. Som kjent tar varmt vann mer plass en kaldt vann. Det samme gjelder for is. “Varm is” tar mer plass enn “kald is”.
  4. Mot kvelden synker temperaturen, og isen kjøles ned. Dermed tar den mindre plass – dvs. den trekker seg sammen.
  5. Isen i seg selv flyter oppå vannet, men fordi den også henger fast i bredder, øyer og stein, foregår ikke sammentrekningen uten problemer. Bevegelsen og dét faktum at isen sitter fast får isen til å sprekke.
  6. Drønnene du hører der du står på skøyter i skumringen, er lyden av is som trekker seg sammen og sprekker.

Farlig?

Lyden av is som sprekker er forholdsvis dramatisk, men farlig er det ikke. Isen beholder tykkelsen uavhengig av sammentrekning og utvidelse, og den flyter. Sprekker som oppstår på denne måten gjør altså ikke isen mindre sikker enn den var da du la i veg mens dagen var lys og klar.

Så mye trekker isen seg sammen

Sola går ned over innsjøen din, og skyggene blir lange. La oss si at temperaturen faller med 1 °C. Hvordan vil dette virke inn på isen? Ser du for deg en isstrekning på 10 meter vil temperaturfallet virke inn på strekningen med en effekt som gjør isen 0.5 millimeter kortere. Sagt på en annen måte: Du vil oppdage en sprekk på ca. 0.5 millimeter for hver tiende meter is du legger bak deg.

Faller temperaturen med hele 10 °C vil isen bli 0.5 cm. (5 mm) kortere pr. tiende meter.”

http://www.yr.no/nyheter/1.6460582

Ingen kommentarer enda tilLyder fra isen

  • OK. God research! Men hva skjer egentlig når man borrer første hullet? Er det bare isen som er i spenn? Sånn alá “SUKK!!!! Det var godt gitt!” (jeg tenker da på “fallet” som man kan oppleve)

    Yngvild

Skriv kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

eXTReMe Tracker
Norindex.no Add to Technorati Favorites Technorati Profile Blogglisten Bloggurat