Subscribe

Lelangen

lelangen1Etter lengre tids mildvær er mye av skiføret i Finnemarka dårlig, med løyper fulle av is og stein.   Til gjengjeld er det nå fullt  mulig å gå i disse traseene.   Dagens tur gikk fra Solvang ved Garsjø, til Lelangen.   Alle vannene i dette området har nå blank is, så langturskøytene var med på turen.  Til Lelangen går du fra Solvang forbi Grunnvannet og oppover mot Lelangen.  Det er en tur på 3,5 km, en passelig ettermiddagstur til fots.   Ved Lelangen finner du fine raste/bålplasser mellom gamle furuer.  Vestsida Lelangen er ganske bratt, og stiger mot Trettekollen. lelangenisfiske

Lelangen har bestand av ørekyte, abbor og ørret.  Vi prøvde så vidt å fiske også denne etter middagen, og noen abbor lot seg lure.  For noen tiår siden hadde Lelangen bestand av meget stor abbor, jeg har selv opplevd en fisketur hit da vi tok over 30 abbor med en gjennomsnittsvekt over 300 gram og med en største fisk på 1,1 kg.  Nå er det ørreten som lokker de fleste fiskerne til Lelangen, og abboren har en relativt beskjeden størrelse.   Det har også gått i negativ retning for ørreten i den samme perioden, men prøvefiske viste K-tall på 1,12 i snitt i 1978, var det på 0,87 i 2005.   Jeg har ingen forklaring, men det er i alle fall tydeligvis ikke samsvar mellom fiskebestanden og næringstilgangen.  DOFA har imidlertid lagt opp et omfattende program for Lelangen, og i 2009 skal det gjøres en biologisk kartlegging av både fiskebestander, bunnfauna (byttedyr for fisken) m.m.   Kanskje kan Lelangen komme tilbake til 70-talls-standard?

På bildet til høyre ser du den ene av hyttene ved Lelangen.   I Nordenden av vannet ligger Lelangsplassen.  Hit kan du lett komme på sykkel sommerstid ved å ta av fra Glitreveien  over Glitra ved Fløyten.    Lelangen ligger 427 m.o.h., og har et areal på ca 270 da. Se ellers kartutsnitt og en liten video fra dagens tur etter dette:

  • Lelangen – Google Maps satelittfoto.

[googlemaps http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&t=h&s=AARTsJo6G9D5VfiJZnAFI7wh_-wk46-AHQ&msa=0&msid=117493035921952383705.000445b77c9bd283a7d24&ll=59.838088,10.104246&spn=0.015094,0.036478&z=14&output=embed&w=425&h=350]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=3oui7POBv-g]

Ingen kommentarer enda tilLelangen

Skriv kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

eXTReMe Tracker
Norindex.no Add to Technorati Favorites Technorati Profile Blogglisten Bloggurat