Subscribe

Bra moltehøst i Finnemarka

Bra med molter på myrene i Finnemarka

Bra med molter på myrene i Finnemarka

Moltene er først ute i bærhøsten i Finnemarka, tett fulgt av blåbær, mens vi må vente enda noe tid før tyttebæra rødmer på tuene.

En tur til en tradisjonell moltelokalitet viste at vi var heller sent ute så pass lavt nede i marka, her var moltene helt modne og delvis overmodne.   Til gjengjeld sto de tettere enn de fleste år, og i år var det ikke noe problem å sikre den nødvendige mengde molter til vinterens  festlige anledninger.

Ellers var det overraskende å se at moltene sto urørt så langt ut i sesongen,  kanskje er de nye generasjoner brukere av skogene ikke så mye  “sankere” som de tradisjonelle skogvandrerne var.   I så fall går de glipp av noe ved ikke å ta for seg av de modne moltene – disse bærer i seg  smaken av  urørt natur, sol og skog.

I  tillegg  er de fantastisk rike på antioksydanter og C-vitaminer.   I folkemedisinen er moltene mest kjent som det beste middel mot skjørbuk, og det ble i sin tid eksportert betydelig mengder molte fra Norge som forebygging av nettopp denne sjukdommen.   Moltene innholder 3-4 ganger så  mye C-vitamin som appelsiner.  Moltene er også kjent som virksomme mot mage- og tarminfeksjoner, noe som skyldes innholdet av benzoesyre.   Fra mer  moderne medisin vet vi at det høye innholdet av antioksydanter er virksomme mot folkesykdommer som kreft og hjerte- og karsykdommer.

Lignende effekter, om enn i noe mindre grad, finner man også i de andre bærene som nå står for modning.   Det er derfor all grunn til å vekke sankeren i seg, ta med bærspannet og legge turen ut i skogen.   Bonusen er turen og gleden ved å kunne servere og spise det man selv har høstet .

God helse og god tur!

1 kommentar til Bra moltehøst i Finnemarka

  • Øyvind

    Jeg ser mer og mer verdien av bærplukking. Før syntes jeg det var kjedelig, bortsett fra å fråtse litt der og da. Nå blir det bare koseligere for hver gang, til tross for at ryggen blir sliten. Molter er jeg ikke spesielt flink til å finne i marka, det hender at jeg kommer over noen få på ei myr, men så har jeg jo ikke utforka alle myrer i marka heller da. Blåbær er tungvindt siden jeg ikke har en skikkelig bærrenser, men uti september når tyttebæra er på sitt beste kommer den mest takknemlige bærplukkinga.

    Ser virkelig fram til å kombinere ei utenatt eller to med tyttebærplukking.
    Det blir god gammeldags stemning og gratis helsegevinst i form av bærenes egenskaper, det blir ikke stort bedre enn det! :)

Skriv kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

eXTReMe Tracker
Norindex.no Add to Technorati Favorites Technorati Profile Blogglisten Bloggurat