Subscribe

Dårlig påskeføre – tid for rubb?

Nysnøen har lagt seg over løypa...

Nysnøen har lagt seg over løypa...

Det er virkelig ikke fristende å legge ut på ski med regn og sludd  dryppende rundt huset.  Bedre blir det ikke når du vet at dette er et føre som kan by på store smøreproblem.   Men hva med å prøve noe nytt; smør med sandpapir!

Det jeg snakker om er selvsagt “rubb” av skiene, noe som så langt har vært forbeholdt konkurranseløpere og hardt satsende turrennløpere.  Men med mange dårlige erfaringer med smøring på nysnø og “nullføre”,  jeg nevner f.eks nykjuadagen 2009 da det var improviserte smørestasjoner hele veien fra Kanada til Nykjua, har jeg i år prøvd meg med rubb på slikt føre.

Den første gangen var på gamle ski den første snødagen i vinter.   Erfaringen var bra, men siden har det vært et supert vinterføre.  Først nå som vinteren plutselig ga seg, ble rubbingen igjen aktuell.   Det er nå forhold med snø og like under null i høyden og regn/sludd i lavere strøk.   Skal du da gå en løype med store høydeforskjeller, som nettopp Kanada-Nykjua, er det utfordrende å smøre.   Jeg har nå rubbet treningsskiene mine selv om dette ikke er egne rubb-ski, og har fått veldig gode erfaringer med dette.   Jeg har gått på nysnø fra +4 til -1 og hatt supert feste og brukbar gli i alle høydelag.

Det som har overrasket meg er at dette også har fungert greit på litt mer typisk påskeføre, som når sola kom og gjorde snøen våtere og mer kornet.   For de som er interessert i å prøve dette, legger jeg ut noen linker til informasjon om rubbing her.   Ellers har jeg gjort dette veldig enkelt, jeg har brukt litt finere sandpapir(160) enn det som anbefales for rubbeski (60-120),  men synes det har fungert fint.  Per Knut Åland sier i et intervju at du kan bruke fra 40 til 300 papir.  Selv om jeg ikke har egne rubbeski, vil noen drag fram og tilbake på langs i festesonen trekke fram små “hår” fra sålen, slik at denne blir litt fløyelseaktig.   Da har du feste!   Jeg har ikke hatt problem med ising, men nå har det jo også vært ganske mildt, blir det litt for kald og tørr snø kan det ise i rubben.  Det anbefales derfor å spraye rubben med noe som hindrer ising, her kan du kjøpe silikonspray til 149 eller flourspray til 599, ellers er det jo pulver, men da er vi straks inne på de mer viderekommendes enemerker.

Har du noen ski du er villig til å eksperimentere litt med, kan jeg bare anbefale dette.   Har du smøring til dagens smøretips med i sekken eller lomma er jo utveien fra rubbeksperimentet kort.

Når varslet ser slik ut for løypa Kanada - Nykjua kan det være tid for å prøve rubb under skia.

Når varslet ser slik ut for løypa Kanada - Nykjua kan det være tid for å prøve rubb under skia.

Skriv kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

eXTReMe Tracker
Norindex.no Add to Technorati Favorites Technorati Profile Blogglisten Bloggurat