Subscribe

Spiraltoppen – attraksjon og innfallsport.

Tar du vaflene på Spiraltoppen toppes måltidet med utsikten.

Tar du vaflene på Spiraltoppen toppes måltidet med utsikten.

Jeg ferdes ikke mye i de sørlige deler av Drammensmarka, løypene lenger nord i Finnemarka er mange og flotte og trafikken er mindre.   Det var Hauern som brakte meg til Spiralen i vinter, et sted jeg ikke har vært på mange år.    Jeg må innrømme at Drammens mest kjente attraksjon fortsatt har noe å by på!

Jeg valgte å ta en vaffel på restauranten, og konstaterer at “Utsikten hever smaken”.    At Spiralen fortsatt er en turistmagnet merkes på at det selv en vinterdag var flere språk å høre i restauranten og på utsikten.    Miljøet ble et helt annet enn det du opplever på hyttene ellers i Finnemarka.

Spiraltoppen er Finnemarkas sørligste utsiktspunkt, med utsikt over Drammen og nordover Drammenselva mot Eiker.    For de som vil se utover Drammensfjorden er det nødvendig å gå litt lenger øst, enten i løypa vinterstid eller på turveien sommerstid.

Spiralen er imidlertid også en fin innfallsport til Drammensmarka, og en hjørnestein i et stort lysløypenett mellom Landfallhytta,  Årkvisla og Spiralen.   Jeg har ikke målt omfanget av dette lysløypenettet, men tror at det er 12-15 km med lysløyper i dette området.    Utover dette sprer løypenettet seg nordover i Drammensmarka.   Det er brukbare parkeringsmuligheter ved Spiraltoppen,  turen opp gjennom den spiralformede tunnellen som har gitt stedet sitt navn, må du betale 30 kr i bompenger for.   Tunnellen ble bygd i 1961, og stigningen på 163 meter gjøres unna i 6,5 spiralsvinger med en svingradius på 35 m.

Fra utsiktspunktet på Spiraltoppen

Fra utsiktspunktet på Spiraltoppen

I tillegg til de naturlige attrraksjonene, er Spiraltoppen også kjent for de overnaturlige.     Restauranten skal visstnok ligge på tuftene til den gamle borgen, og en riddersjel som ikke finner fred skal hjemsøke stedet, og lage ubehag for de som prøver å sette seg på hans faste plass.   Selv satt jeg med peisvarmen i ryggen og utsikten foran, og merket ikke noe til den hvileløse ridderen.    Myten har vært seiglivet, og kjente synske og andre som har vært kjent for kanaler til det overnaturlige har besøkt Spiraltoppen og kommet med sine syner.   En så visstnok noen 130 cm høye underjordiske som voktet stedet – kanskje var det originalen til Spiraltrollet, selve Drammens-souveniren?

Turkart Spiralen - lysløypene er rødprikkete linjer.

Turkart Spiralen - lysløypene er rødprikkete linjer.

Skriv kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

eXTReMe Tracker
Norindex.no Add to Technorati Favorites Technorati Profile Blogglisten Bloggurat