Subscribe

Den “snille” vinterferieturen …

Skogsletta mellom Tverråsen, Hogskollen og Kampenhaug ser du her fra Tverråsen

Her finner du den snille turen!

Sist jeg gikk på ski var 6 dager siden, i brutalt terreng på Krokskogen, der Grenaderløypa setter slitne deltakere på nye prøver i et over 9 mil langt løp.   Siden har jeg kommet hjem til et hus fyllt av host og nys,  og selv jeg som tilbringer mye av både yrkesliv og fritid utendørs, og sjelden er sjuk, måtte gi kroppen over til de små virus.   Da jeg våknet sent i dag, sto solen inn av soveromsvinduet, reflektert i milliarder snøkrystaller.   Jeg ble øyeblikkelig overbevist om at en skitur i Finnemarka var det som skulle til for å drive virushelvetet ut av kroppen …

Men kanskje en litt “snill” tur.  Finnemarka har mange bratte åser, utfordrende stigninger, eventyrlig utsiktspunkter, ville utforkjøringer å by på for skiløperen.    Men her finnes også superpreparerte traseer på skogsveier eller i slakt terreng der det er skiløperen og ikke løypa som bestemmer nivået på utfordringen.    De siste ti åra har ski-interessen eksplodert, og ikke siden 60-tallet  har “skiløperprosenten” vært så høy i befolkningen.    Mange av de nye som kommer til er barn, folk som ikke har gått på ski før, mor som fikk nye fine turski til jul og ikke har gått på ski på 15 år, unge par med unger i pulk eller på sin første skitur.   For disse er det ikke de krevende løypene som lokker – den beste skituren går i slakt terreng med fine rasteplasser, snø og skog.   Nettopp slik du finner det mellom i sletta mellom de bratte åsene Tverråsen og Hogskollen,  der Marivann ligger midt i.  Dette var også det rette for meg i dag …

Næringsfattige bergarter har gitt den mer nøysomme furua overtaket i dette området, og det gjør terrenget åpnere og lysere.   I slakt terreng ferdes du mellom vann og myrer gjennom glissen furuskog som gir det utsyn gjennom hele turen.    Skiløyper skjærer gjennom hele området,  Marivann rundt er en fin runde som kan “avrunde” turen inn fra flere kanter:

Marivannet ligger midt i hjertet av Drammensmarka, med mange fine og familievennlige løyper.

Marivannet ligger midt i hjertet av Drammensmarka, med mange fine og familievennlige løyper.

 • Fra Lier kan du kjøre helt inn til Solvang.   Her er det ca 4 km inn til Marivannrunden, går du tur-retur er det ca 10 km, med en største høydeforskjell på 50 m.
 • Fra Solbergelva kan du kjøre inn til bom ca 300 m fra Nerdammen.   Her er det bare 500 meter inn til Marivannrunden, og tur-retur er dette bare  4 km med en største høydeforskjell på 20 m.  Hva med å legge turen videre til Solvang for vafler?
 • Fra Drammen kan du kjøre inn til Landfalltjern.   Her er det 5 km inn til Marivannrunden.   Her kan en følge løypa Kamstrupen inn til Marivann.   Tur-retur blir dette ca 15  km, med en største høydeforskjell på ca 100 m.
 • Fra Krokstadelva kan du kjøre inn til Solbergvannet.   Går du inn herfra rundt Kulpen/Mellomdammen og til Marivannrunden og tilbake er det ca 12,5 km.

Felles for alle atkomstene er at de går i relativt lett terreng.   Litt avhengig av hvor du kommer fra,  vil du på turen passere et eller flere av følgende vann;  Kulpen, Mellomdammen, Nerdammen, Løken, Vrangen, Marivann.  Alle vannene har fine fiskebestander, kanskje skal isfiskegreiene med.  Under noen bilder fra turen.  Klikk på bildene for full oppløsning.

-


4 kommentarer til Den “snille” vinterferieturen …

 • Flotte bilder og godt fortalt. Vi elsker slike blogginnlegg, som gir oss inspirasjon og mer kunnskap om Finnemarka.

  Neste helg skal vi ut en vinternatt og prøve oss på en kjølig overnatting i Finnemarka. Du som er godt kjent, er det skiløype fra Breiliflaka og sørover nå? Vi tenker å ende opp i Lier/Drammen. Hvis du har lyst til å anbefale oss en rute (uten rushtrafikk i løypa) blir vi veldig glade.

  God vinterhelg!
  Mette og Linn Kristin

 • admin

  Takk for ros – blogging handler jo om å dele noe, og da er denne tilbakemeldingen virkelig velkommen. Jeg leser dette et par dager på etterskudd, på jobb i helga, så det ble ikke den helt fine vinterhelga. Jeg håper som dere, på neste helg. Det er jo slik at Finnemarka egentlig er delt i et nordlig og sørlig skiområde, der det egentlig går bare ei løype mellom, og det er løypa fra Nykjua over Saga til Eiksetra. Fra Breiliflaka og sørover ville jeg nå gått mot Djupengrop, over Heståsfjell (Jeg er veldig glad i høytliggende terreng) og eventuelt utom Hovlandsvarden for å nyte utsikten. Fra Hovlandsvarden er det litt tilbake før det er et par km over til løypa mellom Nykujua og Eiksetra. (Det er et Østlig alternativ å gå fra Breili mot Røine, og så ta av mot Nykjua ved Fallet, men jeg er usikker på statusen på løypa mellom Breili og Fallet, det litt opp og ned med preparering der.) Jeg treffer normalt svært få i disse løypene utenom de store utfartshelgene, først når en nærmer seg Eiksetra blir det mer folksomt i løypa. Eiksetra er kanskje et naturlig stoppunkt, men hvis turen skal gå videre mot Drammen, da ville jeg gått over Tverråsen og via Tverken ned til Årkvisla i Lier eller Landfalltjern i Drammen. Her er det mye trafikk på en søndag.

  Det finnes i høysesongen rundt påske også endel andre løyper, men nå er det lite annet enn de vanlige å satse på. Løypene i Modums del av denne turen kjøres torsdag/fredag så de er som regel greie i helga.

  Denne turen passerer jo en masse vann med bra muligheter for en usjenert leirplass og også isfiskemuligheter, hvis en er stikker litt unna løypa. Vær obs på at snøfallene har tynget ned isen så det har presset opp overvann mange steder på vannene, det er ikke farlig nå, men gir ugrei gli.

  Jeg regner med at turen uansett vil by på fine opplevelser, jeg misunner dere overnattingen ute og ønsker god tur!

  Nils

 • Tusen takk for gode tips. Nå forstår vi litt mer av løypenettet i Finnemarka, og det gjenstår bare å prøve dem. Det er meldt perfekt vær til helga og det er sikkert flott over Heståsfjellet nå. Utsikten fra Hovlandsvarden har vi aldri sett i vintersesongen men det må være et fantastisk skue. Hvis vi skal starte fra Breiliflaka. Hvor kjører vi opp med bil da?
  Nyt sola!
  Mette og Linn Kristin

 • admin

  Dere kjører opp Breiliveien. Den tar av fra Østmodumveien mellom Vikersund og Sylling ca 2 km nord for Vikersund, ved et treskilt (m/tak). Det er bompenger litt oppe i bakken, så ta med mynt. Breiliveien deler seg flere plasser, det går an å gå inn fra parkeringsplasser i enden av sideveiene Djupengropveien og Svartdalsveien, men jeg vil anbefale å kjøre Breiliveien helt inn til Bekkely, der det er grei parkeringsplass. Derfra er det fint å gå inn til Breilivannet og så opp til høyre fra løypa mellom Breilivannet og Røine til Breiliflaka. Det går ei brattere og kortere løype opp til Breiliflaka til høyre litt før Breilivannet som et alternativ, denne er skiltet. Øverskogen sin nye løypemaskin kjørte nylig gjennom isen på Breilivannet, men den er oppe og i sving igjen, så jeg regner med at løype over Breilivannet er grei nå!

  Nils

Skriv kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

eXTReMe Tracker
Norindex.no Add to Technorati Favorites Technorati Profile Blogglisten Bloggurat