Subscribe

Hauern var 44,6 km

hauern-tverråsenJeg har jo stukket hodet litt fram når det gjelder lengden på Hauern, og dette temaet har interessert mange.   Derfor er det på tide med en oppsummering.   Jeg har vurdert egne data og de andre målingene jeg har fått inn i kommentarer til innleggene “Hvor lang er Hauern” og det forrige innlegget om vinneren.     Basert på dette er min påstand er at vi fra start til mål i Hauern 2010 gikk 44.6 km.

Følgende målinger er gjort:

 • Øivind målte 44,02 med en Garmin Forerunner
 • Torleif målte 43 km med en Polar Pulsklokke med GPS
 • Frode målte 44,05 med en Garmin XT10
 • Sir Talkalot målte 44,17 med en Garmin 310XT (gikk noen meter ekstra ved veien før Solvang)
 • Jeg målte 44,0 med en Garmin GPSmap 60 csx supplert med en 12 kanals mottaker med ekstern antenne.
 • I en kommentar her siteres også en ukjent kilde som sier at spormaskinene har registrert 45 km.
Eksempel GPS-plott løypekrysset ved Grunnvannet

Eksempel GPS-plott løypekrysset ved Grunnvannet

Jeg støtter meg til plottene som er gjort med dedikerte GPS’er, alle disse er over 44 km.    Så hvorfor mener jeg traseen var 44,6.    Jeg har gjennom mitt arbeid i undervannsbransjen ansvar for å legge ulike typer ledning og kabler etter nettopp GPS plott fra byggherren.    Erfaringen er utvetydig slik at hvis du legger en ledning som er like lang som plottet, da kommer du ikke i mål.   Derfor har det i bransjen blitt erfaringstall for hvor store tillegg som må gjøres for terreng, dvs opp/ned, og svinger.    I screenshotet ved siden av ser vi litt av problemet med GPS som måleverktøy:   Dette er løypekrysset der løypa fra Lelangen svinger inn på løypa mot Svarthavna og straks deretter opp mot Solvang.   (Klikk på bildet for større versjon) GPSen har kuttet begge hjørnene, og en feilmargin på flere meter har oppstått bare på dette punktet.   På screenshotet ser du en gps-punkt og et bomsymbol i den første svingen.   Løypa passerte egentlig begge disse punktene i svingen. Det er mange slike punkter gjennom traseen.   Jo lengre det er mellom punktene, jo flere meter blir borte ved gps- målingen.   Under det gule plottet ligger plottet fra den andre gps-en som en brun strek, og fordi denne legger lenger mellom punktene ser vi at det her er enda fler “snarveier” i målingen.

Derfor må det gjøres en korrigering for å få riktig lengde på traseen.    Basert på det terrenget vi har her og det antall retningsforandringer som er ville jeg korrigert med 1,5 % for å få en riktig lengde.   Dermed er lengden 44,6 km.     Nå er det som sagt tidligere ikke noe stort poeng hvor langt det er, det er den som bruker kortest tid som vinner.    Men mange er opptatt av å registrere sin egen prestasjon, og med et så stort avvik på løypelengden som her, vil det gjøre merkbare utslag på tidene,  som det påpekes i en kommentar her.

Nå vet ikke jeg hvordan Hauern har kommet fram til sine løypelengder, og hvordan målingene er kvalitetssikret,  men jeg mener at det er en jobb som må gjøres her, det er i alles interesse at det oppgis en riktig lengde på løpet.

En annen sak som også burde ses på, er den store trafikken i løypa i området fra omkring Landfallhytta og ned mot Spiralen.   “Kjeller´n” mente han kanskje mistet seieren på dette, og det var jo både småunger,  pulker, løse bikkjer og masse søndagsturgjengere i rennløypa.  Selv ble jeg spurt av flere om hvordan de skulle gå for ikke å komme inn i rennløypa.   Her bør det ses på merking og informasjon, det kan bli kjedelige uhell ut av dette samrøret av raske konkurranseløpere og “søndagsutflukt”.    Det finnes jo alle muligheter for å merke opp og bruke alternativer for de som bare går en tur, slik at noe av konkurransetraseen her kan stenges en periode på Hauern-dagen.

Når det er sagt, det var et fantastisk arrangement, løypene var supre, og jeg er sikker på at alle ønsker seg tilbake til dette arrangementet.   Og jeg synes jo også Tverråsrunden  var en flott omvei, jeg gikk jo ikke renn  og kunne stoppe og nyte Tverråsutsikten denne flotte dagen.

Nils.

9 kommentarer til Hauern var 44,6 km

 • Plankepetter

  Problemet med å måle med gps er at de ikke tar hensyn til bakker. En gps måler jo lengden langs en flat linje og tar ikke hensyn til at løypa går opp og ned. Jeg vet ikke hvor mye dette har å si, men at det vil ha et utslg på en løype som er såpass lang og med så mye bakker, er helt sikkert.

 • admin

  Det er nettopp denne “3D-faktoren” som er det viktigste elementet som fanges opp av den korreksjonen på 1,5 % som jeg nevner i innlegget.

 • Dette er veldig viktige innspill, jeg er i kontakt med festivalens ledelse, og har bedt dem prate med deg Nils, dersom de lurer på noe rundt lengdemålingene.

  Et annet moment her er at mange ønsker å bruke Hauern som seedingrenn til større renn seinere i vinter (vasan, birken), og da er det viktig at riktig lengde oppgis slik at seedingtabellene blir rettferdige.

 • admin

  Takker for tilliten, Gunnar. Jeg står gjerne til disposisjon hvis det er noe jeg kan bidra med. Jeg har sendt deg kontaktdata på mail, som du evt. kan videreformidle. Nils

 • skiløper

  Hei hei,
  Min GPS/Polar Pulsklokke viste 44,04

 • admin

  Din måling føyer seg jo fint inn i rekken av målinger på like over 44 km. Så får vi se om dette fører til at lengdeangivelsen for Hauern endres neste år, eller om det blir noe justeringer av traseen.

 • Skiløper

  Jeg målte 43,8. Så det eneste som er sikkert er at det ikke er 42km

 • spikerfeste

  Jeg målte også rett over 44 km med en Garmin Foreunner 310.

 • Shotgun

  I fjor var TrysilKnut 36 km. Bankers urimelig god tid.

Skriv kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

eXTReMe Tracker
Norindex.no Add to Technorati Favorites Technorati Profile Blogglisten Bloggurat