Subscribe

Hvor lang er Hauern?

På turen i snøværet i går gikk jeg Tverråsrunden.   Denne var merket som en ny del av Hauern-traseen. Gjennom en kommentardiskusjon på “Skiføret i Drammensmarka” fikk jeg vite at dette skyldes at Hauern-traseen har vært for kort, og ved å ta inn Tverråsrunden ble Hauern lang nok i forhold til seeding-regler blant annet.   For meg er det ikke så viktig hvor lange løypene er, jeg går for turen og stedene jeg kommer.   Jeg har imidlertid sett at det er mye feil lengdemåling på skiløypene, så jeg har en mer akademisk interesse for dette.   Så hvor lang er egentlig Hauern-traseen?
Når du kommer hit, legger du ut på forlengelsen av Hauern ...

Når du kommer hit, legger du ut på forlengelsen av Hauern ...

Jeg har tidligere kommentert hvordan lengdeangivelsene  på Skisporet.no ikke er korrekte.    Dette skyldes blant annet at de har økonomisert kraftig på antall GPS-punkter.   Tverråsrunden som jeg gikk i går, har f.eks bare 18 gps-punkter på hele runden, og med rette linjer mellom disse, sier det seg selv at en slik trase vil være mye lengre i virkeligheten med alle de retningsforandringer, svinger og dumper som finnes.

Selv om GPS-punktene lå med bare 10 meters mellomrom, ville den viste trase blitt for kort.    Hvis det på de 10 meterne mellom to punkt er en dump på 1 m eller en tilsvarende sving, vil målingen bli minst 1,7 % for kort.    På skisporet.no sin trase var det til sammenligning 255 m i snitt mellom gps-punktene.

I mitt arbeid bruker jeg GPS-målinger som et viktig verktøy.    Erfaringstall i bransjen har gitt faste justeringsfaktorer for  forhold som ikke fanges opp av GPS-målingene.   Her ligger likevel GPS-punktene mye tettere, en strekning på lengde med Tverråsrunden ville hatt hundrevis av GPS-punkter.    Jeg har hatt med GPS og gjort målinger av mange løyper i Finnemarka, og blant annet også flere deler av Hauern-traseen.    Det jeg kan se, er at jeg finner noe lengre avstander enn det som er oppgitt, mellom noen av de aktuelle stasjonene i løypa.    Jeg har imidlertid ikke noen komplett måling av denne traseen.

Så da, både for turen og fordi det er av akademisk interesse, vil jeg ta en komplett GPS-måling av løypa for å se hvordan dette samsvarer med Thorleif Haug Skifestival sine målinger.   Jeg kommer tilbake med resultatet av dette.

Uansett hvor langt det er, det er den som bruker kortest tid fra start til mål, som vinner!

LINK TIL LØYPEKART FOR HAUERN

9 kommentarer til Hvor lang er Hauern?

 • hei, skal bli veldig spennende å se hvor lang traseen egentlig er på søndag, tipper målingene til skifestivalen ikke er riktige.

  en presisering til slutt: Tverråsrunden var med på løypa i fjor også (jeg husker det godt, fikk det litt akkurat her). Men runden til Marimyr var ikke med. I 2008 derimot, var ikke Tverråsrunden med, men da var det en runde til Marimyr. I år der begge rundene med, trur jaggu det blir tungt for alle og en hver… :-)

 • S.A.N.

  Hei! Jeg gikk Hauern i 2008 med GPS. Resultatet ble 39,89 km. Tidligere i vinter gikk jeg rundt Tverråsrunden – GPS’ tracket etter det antyder at denne runden er 3,5 km lenger enn den direkte veien mot Tverken. Dermed burde vel årets utgave av Hauern ende opp drøyt 43 km?

 • Torleif

  Ja, dette blir spennende.
  Jeg kommer også til å gå med GPS (Polar pulsklokke).
  Tror målingene til arrangøren er mer riktige med den nye løypa enn den var tidligere. Jeg målte blant annet ca 22km fra Kanada til Eiksetra (gikk da over Garsjø), og dette ser ut til å stemme brukbart med 20 og 25 km merket på løypekartet til Hauern.

 • admin

  Det er jo mange som går med GPS nå, så det blir nok mer enn et svar på lengden av traseen. Jeg hører gjerne fra dere som gjør målinger. Ellers gjør jeg selv målingen med to GPS, den ene med ekstern antenne for bedre signalmottak. Jeg venter ikke det helt store avviket, men ” .. km igjen til mål” skiltene ser ikke ut til å ha kommet helt rett. Kommer uansett tilbake til denne saken! Nils

 • Frode

  Målte til 44,05 (Garmin Xt10)

 • Sir Talkalot

  Gikk Hauern i dag, logget løpet med Garmin 310XT. Endte på 44.17 km. Gikk feil etter 22.2 km, snudde kjapt (brøytet skogsbilvei forekom meg å være et rart løypevalg) men kan trekke fra noen titalls metere. Så 44.1 km er vel mer korrekt.

 • Arne

  Hva med å kjøre rundt løypa med spormaskin?

 • haugen

  En kamerat sa at spormaskinen hadde målt ca 45km..

 • Thune

  Gikk Hauern i fjor og det var 38 km, i år var det 43,85 km.
  (Garmin 310XT)

Skriv kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

eXTReMe Tracker
Norindex.no Add to Technorati Favorites Technorati Profile Blogglisten Bloggurat