Subscribe

Knivfjellet – utsyn til Finnemarkas indre

Fra Knivfjellet ser du ut over Glitrevannscauldronen, en rest fra en annen geologisk alder og Finnemarkas hjerte og lunger,

Fra Knivfjellet ser du ut over Glitrevannscauldronen, en rest fra en annen geologisk alder og Finnemarkas hjerte og lunger.

Som jeg sa i går, jeg tok også turen fra Snaukollen innover Knivfjellet.   Knivfjellet skal visstnok ha fått sitt navn etter sin skarpe egg.   Eggen markere også ytterpunktet i den geologiske formasjonen som kalles “Glitrevannscauldronen”.  Glitrevannscauldronen er restene etter en dramatisk geologisk begivenhet da en stor del av jordskorpen sank inn i forbindelse med et voldsomt vulkanutbrudd.  Deler av vulkanrøret står igjen som en terrengformasjon øst for Glitrevannet.   De bratte åsene rundt Glitrevannsbassenget er ytterkantene av innsynkingsområdet, og på Knivfjellet ser du derfor mye mer enn bare vakker natur, du ser en del av jordens historie.
En utsiktsplass til mer en vakker natur ...

En utsiktsplass til mer en vakker natur ...

Du kan la fantasien ta deg tilbake til den gangen vulkan der øst for Glitrevannet veltet lava ut over landskapet rundt.  Du kan tenke på den mosasikk av bergarter som har skapt dagens landskap, de forrige hundreårs gruvedrift langs forkastningens kant.   Du ser også en moderne kulturhistorie.   I området gir Finnmarkas skoger det mosaikk pregede bildet du alltid får av et skogbruk som drives etter flatehogstprinsippet.  Det finnes allerede deler av de boreale barskogene der dette prinsippet er forbudt, og jeg tror dette også vil gå over i historien som en epoke vi ikke ser tilbake på med stolthet noen generasjoner lenger fram.  Jeg har tatt opp skyggesidene ved denne driftsformen i flere innlegg her tidligere, senest angående kvikksølvfrigjøringen som forgifter abboren i skogsvannene.

Det er benk på Knivfjellet.   Jeg sitter her etter å ha slitt meg fram gjennom løssnøen, og har skjenket en kopp varm kakao.   Jeg har skrevet meg inn i “boka” som førstemann i år. Det er tid for å slippe tanken fri, og denne gangen var det perspektivene bakover og framover som hver for seg kom fram.  Derfor ble ikke dagens innlegg i Finnemarkabloggen en reprise av gårsdagens lovprising av naturopplevelsen, utsikt og skjønnhet.  Det ble et utsyn til Finnemarkas indre, en natur og et landskap i evig forandring.

 • Knivfjellet ligger i Øvre Eiker Kommune
 • Det høyeste punktet er 661 m.o.h
 • Det er atkomst både sommer og vinter fra flere kanter, se Finnemarkakartet.
 • Klikke på panoramabildet for å se nærmere på utsikten.   Vannene sentralt er fra nærmest Dypingen, Sandungen og Glitrevannet.

4 kommentarer til Knivfjellet – utsyn til Finnemarkas indre

 • Gunnar Schei

  Her har jeg aldri vært, men jeg kjenner at jeg burde, om ikke annet så for utsikten. Tankevekkende innlegg.
  Forøvrig: pleier det å gå skispor inn til Knivfjellet, eller bør man ta fram breie fjellski?

 • Ole Bjørn

  Snaukollen/Knivfjellet er en favoritt jeg prøver å få med meg et par ganger i året.Som admin skriver er løypa opp langs ryggen mot toppen ganske krevende,særlig nedover,og passer best slik forholdene er nå med litt trått føre og løs snø.Øvre Eiker har i noen år vært dårligst i klassen på løypekjøring i Finnemarka,men det var ikke så verst i dag til dem å være.Hadde en flott tur fra Eggevollen-Svarthavna -Urdvann.Herfra har jeg et løypetips som jeg oppdaget ifjor.
  Når man går fra Urdvann over Øyvannsbrenna(sør for vannet)kommer man til et løypekryss hvor man tar til venstre rundt Kjellertjern og til høyre igjen oppover til Øvervollen.Løypa går nå rett nordover i et herlig terreng med åpne myrer og skrinn furuskog til den kommer inn på løypa til Snaukollen ca en km ovenfor Gradestokken.Dit ned kan man kjøre når man har vært på toppen,og får således en liten runde.
  De ca 5 minuttene det tar fra Snaukollen bort til utsikten på Knivfjellet var intet problem i dag med racingski og små trinser.Det har gått flere der og pakket snøen,så det bar forbausende bra.Man må riktignok tråkle seg litt forsiktig fram,men i forhold til den flotte utsikten blir det bare en bagatell.

 • admin

  Så vidt jeg skjønner på kommentar fra Ole Bjørn har nå også flere nå gått inn til indre toppen på Knivfjellet, så da skulle det ikke være noe problem å gå inn dit på treningsski. En hadde gått deler av dette strekket før meg, og jeg merket forbedring allerede på vei tilbake, etter at jeg hadde gått løypa en gang. Det var motene fra det første utsiktspunktet på Snaukollen som var tyngst, dyp sukkersnø og selvfølgelig ikke feste for ski. Strekket som en må gå fra der snøscooteren har gitt opp og inn til utsikten på Knivfjellet er ca 1 km. Det blir nok helst tråkket opp skiløype på gamlemåten denne siste biten, men det er av forståelige grunner et populært mål, så det er nok brukbart spor inn her i den sentrale del av skisesongen. Nils

 • Jeg og en kamerat var oppe på Snaukollen i dag/kveld.
  Vi begynte å gå fra Bergdamtjern og gikk i 1 time oppover til vi kom til en topp, men er usikker på om dette var Snaukollen, men på det ene stedet 100-200 meter nord for den første så var der satt opp benker og gjestebok som vi skrivde oss inn i..

  Det ligner på bilde nr.2 fra toppen av denne siden ihvertfall.

  +16 gr. på toppen, skyfritt og 0 vind.

Skriv kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

eXTReMe Tracker
Norindex.no Add to Technorati Favorites Technorati Profile Blogglisten Bloggurat