Subscribe

La ikke kulda skremme deg fra skituren!

Kulda har tatt grep i lavlandet, oppe i Finnemarka er ikke kaldt.

Kulda har tatt grep i lavlandet, oppe i Finnemarka er ikke kaldt. Her fra utsikten på Storsteinsfjell kan du nesten se hvor kuldegrensa går.

Kulda har tatt grep over hele Østlandet.  Typisk ved høytrykksforhold er at det er store temperaturforskjeller som skyldes inversjon.   Tar du turen fra byen eller lavlandet og opp i høyden vil du derfor oppleve mye hyggeligere temperaturer.   I dag var det -7 på Skimten.

Også lokalt inne i marka er det store temperaturforskjeller.   Nede på Martinsløkka ved gamle Eiksetra viser Lier Ski sin værstasjon under – 20 samtidig som det var 13 grader varmere på Skimten.   Dette merkes også godt på skiføret.    Når du går over de lavtliggende myrdraga er det ikke mye gratis framdrift å få, mens det er super gli oppe på høydene.

Slik forklares inversjon hos metlex.met.no:

” Men ved samme lufttrykk er kald luft tyngre enn varm luft. Hvis temperaturen i lufta nær bakken av en eller annen grunn faller, vil den kaldeste (tyngste) lufta synke ned i de laveste områdene i terrenget på grunn av tyngdekraften. På en klar vinternatt med snø på bakken vil underlaget/snøen sende langbølget stråling ut i verdensrommet. Bakken mister varme og temperaturen i snøen faller. Lufta nær bakken avkjøles på grunn av kontakten med underlaget. Den avkjølte “tunge” lufta synker ned i de laveste områdene i terrenget; forsenkninger, daler, fjorder osv. I slike værsituasjoner vil vi da få en temperaturendring som er motsatt av det vanlige.

Når den tunge kalde lufta har lagt seg ned i de laveste områdene i terrenget, er den vanskelig å flytte på. Kommer varmere luft strømmende inn over et område som har hatt kaldt vintervær en stund, vil høyereliggende strøk kunne merke temperaturstigningen, uten at lufta kommer seg ned til de lavereliggende områdene. Her holder det seg kaldt. Det må kraftig vind til for å blande lufta slik at varmlufta også kommer seg ned til de mest skjermete lavereliggende områdene.”

YR.no har i år for første gang lagt inn korreksjoner i  varslene sine for inversjonen.   I dag viste de derfor riktig temperatur hvis du søkte på et av de høyereliggende punktene i Finnemarka.

Opplevelsen av virkelig å gå til noe bedre er også noe å ta med seg.  På Skimten i dag var alle som stoppet der da jeg var der, enige om en ting; dette er en fantastisk skidag.   God tur!

Skriv kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

eXTReMe Tracker
Norindex.no Add to Technorati Favorites Technorati Profile Blogglisten Bloggurat