Subscribe

Snørekjøring i snøtung skog

Snøtyngden hadde lagt grana over løypa mellom Solvang og Løken

Snøtyngden hadde lagt grana over løypa mellom Solvang og Løken

Å ta turen opp i høyden gir som vanlig en belønning.  Som forrige dagen forlot jeg et slapsete og mørkt lavland og kommer opp i full vinter.   Snødybden i Finnemarka øker for hver dag, og trærne står snøtunge over hele marka.

For tunge, skulle det vise seg i dag, da jeg kom øverst i bakkene mellom Solvang og Løken, fant jeg løypa stengt av ei gran som var felt av snøtyngden.   Så var det å krøke seg under, evt gå ned i lav “hockey” hvis du kommer i god fart ovenfra.

I dag hadde jeg for første gang siden snøen meldte seg igjen, tatt med huskyene på en snørekjøringstur.   I Lier er det ingen dedikerte hundekjørerløyper, så de som kjører slede holder seg mest til veier.  Jeg bruker hundene til snørekjøring, og ferdes derfor i løypene.   Jeg vet at ikke alle er like glad for dette, men jeg tror at både jeg og de fleste andre som driver snørekjøring prøver å ta hensyn til  andre som ferdes i løypene.  På dagtid i helger eller høytider velger jeg å ta turen uten hunder, og unngår også de mest brukte treningsløypene når det er mulig.  Det blir også endel turer kveldstid med hodelykt, på denne tida døgnet er det mest erfarne skiløpere i løypa, og da blir det sjelden noe bry.  Ellers må jeg komme med en oppfordring til andre som har med hund å sørge for at det ikke blir liggende hundemøkk i skiløypene, den bare til irritasjon for alle.

I Lier er det båndtvang i skiløypene.

Ellers er snørekjøring med hund en flott hobby, og ivrige hunder sørger for at du kommer ut oftere og får lengre turer når du er ute.  For meg er dette nok, men i løypene i Finnemarka kan du også treffe de som driver dette som idrett med konkurranser på nasjonalt/internasjonalt nivå.   Da duger det ikke lenger med huskyer, vorsteh og blandinger av dette og greyhound gir max speed for de som satser på dette.   Huskyen holder en gjennomsnittfart på  20-25 km/t, toppfarten jeg har registert på GPS på den raskeste av mine hunder er 54 km/t, men huskyer har generelt problem i hastigheter over 40 km/t, noe som blant annet gjør at det må bremses i utkjøringene.  For å hevde seg i toppen i idretten må gjennomsnittsfarten opp mot 30 km/t, og toppfarten må være høy nok til at en kan kjøre fort utfor.  Snørekjøring vokser på bekostning av kjøring med pulk innefor hundekjøring nordisk stil.

I videolinja ved siden av her kan du se en kort filmsnutt av snørekjøring på Garsjø i fjor vinter.

Fra dagens tur kan jeg ellers rapportere at det var opp til 40 cm snø, myke løyper og kram/våt snø, i løypene der det er gått endel, tror jeg klister(sølv) kan være aktuelt.    Det brukte i alle fall jeg, uten å merke antydning til ising.   Ellers henviser jeg til “Skiføret i Drammensmarka” for smøretipsene,  her rapportere leserne inn erfaringer fra flere områder (se link i sidefeltet her).

Snørkjøring i snøtung desemberskog.

Snørkjøring i snøtung desemberskog.

2 kommentarer til Snørekjøring i snøtung skog

Skriv kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

eXTReMe Tracker
Norindex.no Add to Technorati Favorites Technorati Profile Blogglisten Bloggurat