Subscribe

Fottur til Tverråsutsikten

Kveldshimmel over Tverråsvannet og Goliaten

Kveldshimmel over Tverråsvannet og Goliaten

Med førefall over hele Finnemarka, har det vært noen traurige dager for ivrige skiløpere.    Det er bare å riste skuffelsen av seg, og sette nesa mot marka.   Til tross snøfri og korte dager kan en fortsatt oppleve flotte turer på vinterstille barmark.   I dag vil jeg anbefale en rundtur om Tverråsvannet – Tverråsutsikten og Vakkertjern med utgangspunkt Solvang.

Parkerer du ved Solvang, går du opp langs den nå bare skiløypa til du kommer til det lille vannet Løken.  Her går du over demningen og følger veien/blåstien langs vannet.    Det er skiltet til Tverråsvannet litt lenger oppe i Lia.   Snart er du ute av granskogen, og grunnfjellets karrige landskap med lyng og småvokst og spredt furu gjør terrenget åpent og fint å ferdes i.  Stien er slitt ned i lyngen, og slynger seg som et smalt bart svaberg mellom furuene.

Ved Tverråsvannet kunne det kanskje passe med en stopp for kaffe, eller for å prøve fisket.  I dag lå det en is-snerk på vannet, og fisking var ikke aktuelt.   Jeg valgte en litt bratt rute opp Tverråsen som reiser seg steilt bak vannet, men her går det også an å følge den blåmerka stien opp åsen, og så ta sørover mot utsikten,  avslører seg ved et trig.punkt med mast.  Stien går ytterst på Åsen, og det er vanskelig å ikke å stoppe å nyte utsikte over de sentrale delene av Drammensmarka, men vann som Tverråsvannet, Goliaten, Mellomdammen, Nerdammen og fler som lyser opp mellom mørk skog.   I dag gikk jeg opp her ved solefall, og ble forhekset av de skiftende fargene på kveldshimmelen, som kulimerte med en lysende kuppel over stedet der solen var forsvunnet under horisonten, mens blåtonene drev den rødmende kveldshimmelen tilbake.

Bli med på opplevelsen ved å klikke på bildene i galleriet  under.


Veien tilbake gikk lett over over myrer og berg der iskrystallene skjøt skarpe fingre ut i vannpyttene og dekket strå og bar med hvit glasur.    Ved idylliske Vakkertjern lettet en enslig orrhane rett foran meg, slik de alltid gjør når jeg er ubevæpnet.    Ned den mørke lia mot Løken falt kveldsmørket på og gjorde stegene kortere og forsiktigere.   Stien fra Vakkertjern og ned er dårligere enn resten av turen.

Turen er 5,6 km i luftlinje, men er nok 6-7 km i praksis.   Det er en fin tur som egner seg for de som ikke er helt uvant med å ferdes i terrenget.   Jeg har laget et kart for turen:   Solvang – Tverråsutsikten.

  • Tverråsen er en loddrett skrent i drammengranitten i søndre del av Finnemarka.   Øst for Tverråsen og sør for Eikseterveien ligger grunnfjellsområdet Skimtplatået som ender i Storsteinsfjell som stuper bratt ned i Lierdalen.
  • Tverråsvannet har ørretstamme basert på utsetting.  Jeg har selv ikke fisket i vannet, så jeg henviser til Drammens Sportsfiskeres omtale av vannet:  Fiske i Tverråsvannet
  • Tverråsutsikten og Tverråsvannet kan også lett nås fra Tverken.
  • Vinterstid går det skiløype til Tverråsutsikten.   Her kan du se hvordan det er på Tverråsen Vinterstid.

Skriv kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

eXTReMe Tracker
Norindex.no Add to Technorati Favorites Technorati Profile Blogglisten Bloggurat