Subscribe

Årets første skispor i Finnemarka …

Den første vinterdagen 2008/2009

Den første vinterdagen 2008/2009

….hva feiler det meg?   Det er en skikkelig grå novemberdag, små regndråper driver rundt hushjørnene i den kraftige sønnavinden og tåka ligger tung ned i åssidene.  Det er fridag og jeg har fyr på peisen, en perfekt dag for en god bok og hvilestolen.   Men det eneste jeg kan tenke på er de hvite flekkene jeg fra tid til annen ser like under tåkekanten oppe i åsene mot marka.   Jeg må ut å gå på ski!

Det er sikkert noe medfødt, et eller annet dypt der inne i DNA-kjedene, en gjenglemt rest eller mutasjon de hadde, de første menneskene som forlot menneskehetens vugge i tropiske strøk og gikk nordover til de fant innlandsisen.   Med tiden smeltet isen vekk fra landet, dro seg nordover fra kystene og så satt vi landfast her, vi med dette genet – og har en uforklarlig trang til å forlate varmen ved peisen og legge ut på ski.

Jeg er ikke alene, jeg vet at mange har det på samme måten.  Det gjelder også mine firbeinte venner Jarek og Ferex, som har vært påtagelig mer urolige etter at snølukten kom i lufta.   Men så har de jo også sine aner i Alaska, og sommeren har aldri vært noe de lengter etter.   Så da blir det oss tre igjen, som for første gang denne sesongen skal sette spor i ny snø.

Jeg satte mine første skispor for sesongen på Sneiseveien i 20 cm nysnø

Jeg satte mine første skispor for sesongen på Sneiseveien i 20 cm nysnø

Turen går til Glitrebommen.  Allerede her er det 10 cm snø, så pass at det blir for tungt uten ski selv om det er noe grus som er sparket opp av en og annen bil.   Vi kaver fram i slapset, uten at tanken om at dette kanskje ikke er en god ide på noen som helst måte kommer snikende.   Ved Saga svinger vi inn på Sneiseveien.   Ei låsing som har satt seg i nakken, jeg klandrer lønnsslaveriet for den, den slipper i første bakken.   Oppover Sneiseveien blir sinnet og snøen lettere.   Ved Sør-Sneisa har temperaturen bikket på rette sida av null og det glir lettere og lettere innover i 20 cm nysnø.

Så melder gleden over snøen og vinteren seg,  alle de flotte minnene fra forrige vinter og andre gnistrende vinteropplevelser trenger seg på – peisen er langt borte og jeg savner den ikke, nå er det vinter og jeg vil være i vinteren.

Jeg så ingen andre på denne turen, men dagene framover byr på nye muligheter, snøen i høyden forsvinner ikke denne uka,  det blir mer.   Jeg har dårlig erfaring med smøring på slik 0-føre som vi hadde i dag ( og sikkert vil få senere i uka) jeg valgte derfor å prøve med rubba ski, det fungerte greit idag selv om det egentlig ikke var rubb-ski.  Vil du gå på urørt snø i morgen, ligg unna Sneiseveien – der har jeg satt sesongens første skispor.   Nils

2 kommentarer til Årets første skispor i Finnemarka …

Skriv kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

eXTReMe Tracker
Norindex.no Add to Technorati Favorites Technorati Profile Blogglisten Bloggurat