Subscribe

LIVE TO DIE ANOTHER DAY – jakta som endte på Knausen

Jeg fikk det over meg å gå i høyden ...

Jeg fikk det over meg å gå i høyden ...

Jeg står på Knausen, som er mer en ås eller topp enn mange andre høyder i Finnemarka som har finere navn enn Knausen.  Og jeg lurer på hvorfor jeg egentlig er her?

Dagen begynte jo som en vanlig jaktdag, det var haren som skulle til pers.   Nede i de mørke, tette granskogene i Merenmarka mye lenger nede, der harer i altfor tidlig vinterhvitt møtte den rimfrosne morgenen med en frykt bare en hare kan kjenne.   Frykten som har formet harens kropp og sjel, gitt den kulerunde øyne på siden av hodet og en 360 gr. synsvinkel, store ører med skogens beste hørsel og de raskeste føttene …   Den ble redd denne dagen også, haren.   I et par timer ble den jaget av 2 mann og en hund, men den vant og fikk leve enda en dag i skogen.

I den mørke granskogen i Merenmarka fant haren næring til sin frykt

I den mørke granskogen i Merenmarka fant haren næring til sin frykt

Så fikk jeg det for meg at jeg måtte opp i høyden.  Kanskje lete opp orrfuglene.   Turen gikk innover i terrenget, det var motbakker som gjaldt, opp i lia, over lyngrabbene og myrdragene, gjennom den stadig glisnere blandingsskogen og med stadig videre utsyn.   Visst var de der, orrene.  De lettet bare så fordømt langt unna, eller kastet seg ned lia i skjul av trærne.    Ved et lite tjern i et myrdrag stopper jeg opp – er det ikke en elg som kommer over myra?   En av de tre som jaktlaget forstsatt ikke har felt?   Den går trygg for meg,  men jeg fomler kameraet fram fra sekken, og knipser.  Knipset vekker opp orren som sitter 10 meter bak meg, som selvfølgelig har parkert hagla ved en granlegg.

Da forstår jeg det hele.  Det er slik det skal være i dag.   Vi skal alle leve en dag til i skogen, haren, orren, elgen og jeg.    Jeg tar patronene ut av hagla.  Jeg hadde fått det for meg at jeg måtte opp i høyden, og snart står jeg på Knausen, 610 m.o.h  og på det høyeste punktet i jaktterrenget til Oddeval og Meren Grunneierlag.
  • Oddeval og Meren Grunneierlag har jakt- og fiskeretter i Merenmarka og videre over Glitre og inn til Sneisene.   Halve Sørsneisa, Svartvannet, Langvann, Skjærsvann og Veslevannet er fiskevann i grunneierlagets område.   Grunneiere og Liunger har mulighet til å kjøpe et av de få småviltjaktkortene som legges ut for salg.  Storviltjakta er for et lukket jaktlag.
  • Knausen kan du gå til ved å gå den blåmerka stien mellom Delekant/Kanada og Glitreveien.   Kortest er det nok å gå fra bommen på Veslevannsveien og inn stien fra enden av veien til du finner blåstien.
  • På Knausen ser du ned på Glitrevannet, som du kan se på bildet over.   Knausen stuper også bratt ned mot Svartvannet.   Du ser videre over mot Gjevlekollen 3 m lavere, og ellers store deler av marka, og vil du absolutt se Tryvannstårnet, ja så ser du vel det også herfra!

Skriv kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

eXTReMe Tracker
Norindex.no Add to Technorati Favorites Technorati Profile Blogglisten Bloggurat