Subscribe

Trettekollen

Snart blir Nedre Eikers høyeste punkt blir 40 m høyere!

Trettekollen gjør ikke så mye av seg ...

Trettekollen gjør ikke så mye av seg ...

Turen til Himmerikstjern for et par dager siden, ga meg en ubehagelig påminnelse om en tapt sak:  Mast på Trettekollen. Til tross for prostester ikke bare fra meg, men også flere organisasjoner, er saken vedtatt og masta skal reises.   Stasjonen med to bygg og elementer til masta lå klart ved Himmerikstjern bare et par km fra Trettekollen da jeg syklet inn dit.   Tanke slo meg da straks; en tur på Trettekollen i det fine høstværet, et slags gravøl for kollen før den inntas av teknologene..

Mast og kommunikasjonsstasjon til Trettekollen

Mast og kommunikasjonsstasjon til Trettekollen

Trettekollen er 607 m høy, og ligger i hjertet av den sydlige del av Finnemarka.  Selve Toppunktet ligger i Nedre Eiker, men kommunegrensa til Lier går like ved toppen.    Trettekollen er ikke noen populær utfartsplass, det preger også stier/atkomst til toppen.  Jeg gikk fra Liersida, opp til Lelangen, og så gjennom noen forferdelige flatehogster på østsida kollen opp til toppen.  Kan ikke anbefales!

Vel oppe på toppen er det en liten oase av mer uberørt skog, beitefuru, lyng og berg.   Selve toppen er en liten spiss knaus med en 3(nå 4)-steinsvarde.   Med plasseringen midt inne i marka har du fantastiske muligheter for utsikt her.  Jeg vet at mange sier at det er ingen utsikt på Trettekollen, på grunn av trærne.   Vel … Du kan se store deler av Finnemarka, Oslo med Tryvannstårnet (og ikke lenger Holmenkollen, vi får vente på den nye bakken), Tranby og deler av lierdalen.  Sørover tegner Tverråsen sin tydelige profil.   Du ser også vannene Lelangen, og Garsjø med plassene Solvang og Eiksetra.    Vestover ser en Jonsknuten, Blefjell og Norefjell bak åsene ved Eikerbygdene.  Som et lite svar til de som sier det ikke er fin utsikt fra Trettekollen, har jeg satt sammen et panoramabilde av utsikten fra Trettekollen, sjekk det:   UTSIKTEN FRA TRETTEKOLLEN. Det skal sies at jeg har gjort som i gamle fjernsynskjøkkenet, juksa litt… jeg har flyttet meg litt rundt på kollen for å få med hele utsikten i et bilde.

Klikk på miniatyren for fullt panorama.  Når bildet er lastet, klikk for forstørrelse og panorer. Det er lagt inn navn på noen kjente punkt.

Klikk på miniatyren for fullt panorama. Når bildet er lastet, klikk for forstørrelse og panorer. Det er lagt inn navn på noen kjente punkt.

På min tur til Trettekollen så jeg ikke andre enn noen elgjegere med røde caps nede i lavere strøk.  10 m under toppen på kollen sto elgen, og holdt oppsikt med de samme røde caps.   Vi møtte hverandre og tittet litt i et minutt før elgen luntet lenger inn på kollen.  Lykke til i jakta!  Alt i alt var jeg fornøyd med turen, og med at jeg en siste gang har opplevd kollen ubebygd.   Nils.

2 kommentarer til Trettekollen

 • Trist sak detta… Selv om vi har vært uenig om reklameringa for deler av marka, så kan vi iallefall enes om denne beslutningen om mast på vår kjære Trettakoll!Vi er enige om mer også etter det jeg har sett du har skrevet.
  Sist jeg var på kollen var seinhøsten 07, hang opp et lite “In Memoriam” – skriv som mine siste ord til en gammel venn. Et, aller, siste kaffebål i en av mine gamle leire rett nedenfor på vestsida av triggen før mitt siste besøk var over på Trettakollen. Det var som å forlate en døende venn, hogsten dens banesår – masta gir den det endelige nådestøt…
  I mange år var jeg jevnlig innom Trettakollen, den lå der som et pust fra fordums tider. Med et sus over gammelgranene som fra tida før motorsaga og hogstmaskinene inntok Finnemarka. Det var slik det var, kollen var en rest av gammal storhet. Naturens storhet. Her var elgetråkk overalt, en og anna gammaltiur og den ikke altfor vanlige spurveugla. En gang for endel år sia lå jeg på granbarsenga, før bålet var tent, en seinvintermorra og hørte på spurveuglas sørgmodige tuting der oppe på gode, gamle Trettakollen. Den ante lite om hva som nå kommer, stakkar…
  Vi, kameratene mine og jeg enten sammen eller aleine, brukte å ligge ute der oppe både sommer og vinter av og til. Drikkevann måtte bæres med, om det var snø så smelta vi det til kaffe og matvann. På sommeren, om det ikke var for tørt, hadde vi et bittelite vannhull med relativt klart vann under et berg ved myra vest for triggen. Det var ikke rare greiene, men nok til kaffe og for bålslukking.
  Men aldri mer skal mitt bål få sprake og sende gnistføyke opp mot himmelen der på Trettakollen. Et kapittel er over, ingen flere turer dit nå. Jeg orker ikke, å minnes på det som en gang var…

 • admin

  Alltid godt å høre fra de som går til skogen for livsverdi og opplevelser. Vi kan gjøre felles sak for å holde de som går dit for utnytting og økonomisk gevinst i ørene slik at skogen fortsatt blir alt den skal og kan være. Ellers kan du jo titte på dagens (9.11) blogginnlegg – det er fortsatt saker å jobbe med!

Skriv kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

eXTReMe Tracker
Norindex.no Add to Technorati Favorites Technorati Profile Blogglisten Bloggurat