Subscribe

Lunaas hytta i Finnemarka.

Tegningen fra Hytteboka viser at mange veier fører til og fra Lunaas-hytta.

Tegningen fra Hytteboka viser at mange veier fører til og fra Lunaas-hytta.

Når turen går i områdene sørvest i Barskogreservatet i Finnemarka, trenger du slett ikke legge overnattingen til teltet.   Den flotte Lunaas-hytta står åpen for skogvandreren, med senger, ovn og alt ellers du trenger for en god overnatting.   Hytta har et stort rom, med køyesenger, og et ekstra rom med senger.   Ved kjøkkenbordet kan du bla opp hytteboka, og se at det er mange som besøker hytta, for overnatting, eller bare for en matpause på langturen.  Bildet over viser ei tegning fra Hytteboka, av hytta og tunet.   At kunsteren, som har signert ” Ingolf”, ikke gjør skam på hyttetunet er sikkert.   Dessuten er det gode anvisninger på retningen til tilliggende herligheter.

Lunaas-hytta ligger idyllisk til i skogen ved Vesle Bumla

Lunaas-hytta ligger idyllisk til i skogen ved Vesle Bumla

Selv har jeg passert Lunaas på vei fra Åsvanna til Vesle og Store Bumla.    Det går sti fra vadet mellom Store Nykua og Åsvanna (kan brukes på lav vannstand) og fra trekkebåten i Åsvanna.   Her kommer du opp lia til Lunaas.   Lunaas ligger 580 m.o.h.  Fra Lunaas er det ikke lange veien bort til Vesle Bumla, et fint lite vann som jeg kommer tilbake til her i bloggen.    I dette området finnes det også nok av påminnelser om at dette området er et gammelt kulturlandskap, f.eks den gamle plassen Engelstadvollen, der du kan se rester etter tuftene og de gamle jordene.  Også byggverk fra fløtningstida som dammen i Store Bumla minner om ei tid da det som nå er naturreservat ble brukt og bebygd.

Nå er det vel helst de som virkelig vil oppleve en mer uberørt natur som oppsøker Lunaas.    Det kan se ut som om problemene med hærverk og ugagn som rammet hytta for noen tid tilbake er et tilbakelagt kapittel.   Jeg gir en honnør til de som står bak driften av hytta, og håper at vi fortsatt kan ha denne perlen tilgjengelig for alle oss som ferdes her inne.

Som i de to forrige postene i Finnemarka bloggen, befinner vi oss også ved Lunaas i nedslagsområdet for Nykjua-vassdraget.  På kartet under ser du hvordan Lunaas ligger mellom vannene Åsvanna, Store Nykjua, Vesle og Store Bumla.

Kart over Lunaas´s nærområde

Kart over Lunaas´s nærområde

4 kommentarer til Lunaas hytta i Finnemarka.

 • Marit

  For en flott blogg/nettside du har laget! Lurer på om trekkebåten på Åsvanna er der fortsatt. Var på tur mot Breili for et par år siden. Klarte å ta feil i dalsøkket før Lårvika. Fulgte derfra en god sti, som vi for sent oppdaget at ikke var blåmerket. Endte opp på Lundås-hytta. Fortsatte på en liten sti mot Bjørnkollen. Deretter bushet vi rett ned til Store Nykjua. Prøvde videre å følge vannkanten mot Åsvanna, men det var helt grusomt,- bare steinrøys og ufremkommelig. Kom etter hvert til Åsvanna og fulgte videre langs vannkanten på østsiden. Så ikke noe spor etter noen trekkebåt. Etter til slutt å ha rundet det nordligste Åsvannet, kravlet vi opp en diger ut, før vi kom inn på stien nordover mot Svarttjern og Djupengrop. Dette frister ikke til gjentagelse. Imidlertid har vi veldig lyst til en tur både til de “pene tjenna” + Vesle Bumla. Har du noen tips?

 • Trond

  Hei!
  Trekkbåten er ikkeder lenger – og du har helt rett, den turen langs vannet er helt forferdelig :)

  Gå heller over engelstadvollen.

  Vesle Bumla ligger jo vegg i vegg med Lunaas. Ellers er Pene tjerna en hyggelig tur ja!

 • Morten Bille

  Må bare få skryte av bloggen din! Ekstra hyggelig å se igjen min gamle tegning av vollen på Lunnaas. Vi er mange som er glad i den hytta. Følg oss gjerne på Facebook-gruppa “Venner av Lundås”.

 • Helge Backman

  Lunaas er ett mørkt lyspunkt for en skogvandrer. HE HE! Litt mørk, men med utgangspunkt til lyse steder som: Vesle bumla og sandtjern. Lunaas er ALLTID en vennsignelse for oss skautravere. Støtt venner av Lunaas !

  Helge Elg.

Skriv kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

eXTReMe Tracker
Norindex.no Add to Technorati Favorites Technorati Profile Blogglisten Bloggurat