Subscribe

Sandtjern – eller ørretfiskerens 4. himmel

Natt ved Sandtjern

Natt ved Sandtjern

Kart Sandtjern - klikk for større kopi

Kart Sandtjern - klikk for større kopi

Modum har to Sandtjern i sin del av Finnemarka, begge fine vann.    Som jeg fortalte i går, overnattet vi i pinsen ved Sandtjern inne i Finnemarka Naturreservat, rett vest for Finnemarkas høyeste punkt på Lauvkollen.    Ved Sandvollen nord i Sandtjern grener blåstien mellom Vikersund og Lier seg, med en avstikker til Breiliflaka. Valget av Sandtjern som overnattingsted var vellykket, ryktene om fine leirplasser var vel begrunnet.     Et annet rykte som også ble bekreftet, var fisket i Sandtjern.

-

Vi tok det med ro da vi kom fram til vannet.   Det var umulig å ikke ta inn over seg de slående vakre omgivelsene, med berg, lyngdekte bredder og store frittstående furutrær ved vannet.   Etter å ha etablert oss ved Finnemarkas beste leirplass , måtte også fisket prøves.    Sandtjern svarer til navnet sitt på den måten at det er sand, grus og steinbunn i store deler av vannet, og det er også grunt flere steder slik at det ligger godt tilrette for fluefiskerne.   Bunnforholdene gir også vannet en solid bunndyrfauna som et næringgrunnlag for ørreten, som blir feit og fin og rød i kjøttet.

Den første - men ikke største fra Sandtjern!

Den første - men ikke største fra Sandtjern!

Det varte ikke lenge før den første ørreten slo til på flua, en vakker og feit ørret på halvkiloen.  Den fikk følge av flere.    Men snart forandret forholdene seg,  svermere og maur som begikk feil i sin ferd langs tjernets lyngdekte bredder, falt i vannet og tiltrakk seg ørret.   Uten tørrflue var de ikke gode å lure.  Jeg var likevel fornøyd, og i det bleknende kveldslyset kunne jeg avslappet heve meg opp til ørretfiskerens iallefall 4. himmel, der trangen til å fange viker for gleden ved å se fisken leke seg langs lyngkantene, nippe eller plaske.  Gleden ved å vite at de er der til en annen dag, et annet år,  større sterkere og vakrere.

Dette skuespillet pågikk ut i kveldsmørket, da tjernet ble opplyst av 2 små bål som med lykkelige mennesker rundt.   Jeg skulle gjerne ønske at Sandtjern kunne vært min hemmelighet, men vannet er kjent, og det ville vært urett av meg å ikke fortelle om dette flotte vannet.   Er du villig til å legge ned noen kilometer gange i  Finnemarkas hjerte, venter det deg en belønning!

  • Atkomsten til Sandtjern er via den blåmerkede stien mellom Vikersund og Lier.     Du kan gå fra P-plassen på Djupengrop, det var 4,6 km til Sandtjern.   Du kan gå fra Røine på Øverskogen, det er ca 14 km.   Det er også mulig å sykle inn til Fallet fra Kanada, og så gå ca 6 km derfra.   Sjekk kartene!
  • Sandtjern ligger 634 m.o.h i følge min GPS.   Det er ca 100 da, og måler ca 300 x 3-400 m.
  • Fisket i Sandtjern forvaltes av DOFA og Øst-modum JFF, og begge disses fiskekort gjelder, i tillegg til selvsagt Fellesfiskekortet for Finnemarka.  Det settes ut 300 2-somrige ørret i vannet annethvert år.
Ørreten lurte innunder lyngen ..

Ørreten lurte innunder lyngen ..

Skriv kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

eXTReMe Tracker
Norindex.no Add to Technorati Favorites Technorati Profile Blogglisten Bloggurat