Subscribe

Finnemarkas beste leirplass?

Er dette Finnemarkas flotteste leirplass?

Er dette Finnemarkas flotteste leirplass?

Leirplassen ved Sandtjern

Leirplassen ved Sandtjern

Som jeg sa i forrige innlegg, gikk Bjørnar og jeg over Finnemarka i pinsen, og vi la inn en overnatting.    Denne hadde vi bestemt oss for å ta ved Sandtjern, godt inne i Finnemarka Naturrreservat.    Vi hadde fått tips om at det var mange fine leirplasser ved vannet.    Vi stoppet først ved setra Sandvollen i nordenden av vannet, og derfra lette vi etter en fin camp for natta.

Etter et mislykket forsøk med en plass der vi tapte kampen med den virkelige “skogens konge”, mauren, fant vi virkelig drømmestedet.   Jeg har gått mye i Finnemarka, men jeg rangerer herved denne plassen ved Sandtjern som Finnemarkas beste leirplass.   Det stikker en liten tange ut i østsiden av Sandtjern.  Denne er kranset av flotte furuer, og tangen deles nesten fra land av to viker som skjærer seg inn fra hver sin side.   Ute på tangen er det svaberg og en super bålplass med et par gråmorkne furustokker som sitteplasser.

Rett innenfor tangen, blant de store furuene, er det et helt flatt område perfekt for teltslagning – og ikke en stein å bøye teltpluggen på.   Ta med at tangen ligger vestvendt for fullt utbytte av kveldssola – hva mer kan du ønske?

At ørreten vaker inne i vikene som skjærer seg inn mot teltet?  Sjekk!   At orrene skrider over lyngen med lyrestjerten oppspent og subbende vinger, som morgenunderholdning?  Sjekk!   At du kan nyte kveldsmørket ved bålet med utsikt over hele Sandtjern?  Sjekk!

Svartkjelen

Svartkjelen

For meg mangler da bare svartkjelen med nykokt kaffe – og ingen får meg til å tro at det finnes en bedre leirplass i Finnemarka.   Men kommentarfeltet er åpent, så prøv bare, jeg er villig til å teste!

Mer fra Sandtjern i morgen, da også med atkomstmuligheter og kart.

22 kommentarer til Finnemarkas beste leirplass?

 • Jeg synes du handler galt ved å reklamere for Finnemarka-reservatet spesiellt. Jeg vil ikke nekte folk å dra inn der da folk som er interessert i marka og er glade i skikkelig natur finner veien dit uansett på egenhånd. Men ved reklame finner folk som IKKE har den grunnleggende RESPEKTEN og FØLELSEN for naturen veien inn dit også. Bruk Hold Kjeft-paragrafen om slike områder istedet, eller så finner en idyllene ofte redusert av søppel etter såkalte friluftsfolk og IKKE minst SPORTSFISKERE. Har fjerna eller brent en god del søppel etter slike sjøl! Folk går også kraftig til verks på skauen rundt, det er jo et verna område så… Ser ut til at det er blitt en sport å felle tildels store tørrtrær og kun ta tretoppen men like godt kunne ha klart seg med kvist istedet til bålet.. Jo flere folk, jo mere skader på skauen og den øvrige naturen. Dessverre er det slik. Men jeg vil ikke si at du skal ta ansvaret for idioters handlinger, men slikt er konsekvensene av at det oppfordres til at masse folk skal besøke området. Ditt ansvar er å ikke drive slik reklame for reservatet som du gjør nå, fordi konsekvensen av din reklame er at det blir økt slitasje.

  Jeg har akkurat kommet hjem fra en 8dagers tur i Finnemarka fra og til Drammen igjen, overalt ser jeg tiltagende tegn til økt bruk. Ta feks Midtre Pene Tjern; ved min og min kamerats faste leir så er det plutselig to nye leire. Stygge leire som på kort tid er blitt helt nedtråkka, vår er etter års bruk på langt nær slitt. Også en fullstendig borti natta så gæli fyring inntil ei furu, og slikt skjer der også fordi idioter får info om slike områder. Det har alltid vært en del folk ved Indre Sandtjern og Midtre Pene Tjern, men slitasjen vil bli større. Og når det reklameres for de andre stedene der inne i detta verneområdet vil det bli like slitt der også. Dessverre…

  Jeg må si jeg er veldig skuffa over at du og flere andre driver slik reklame for området, og jeg er ikke aleine om detta synet heller sjøl om de fleste vil si at det jeg mener er tull. Dessverre er det ikke tull, jeg kan ønske at det er tull men det er det ikke…
  Kjenn etter i skausjela di om det er riktig å markedsføre området når de ubønnhørlige konsekvensene er økt slitasje, forsøpling og skader på den verna skauen.

  Hilsen
  The Lone Wolf

 • admin

  Lone Wolf, du peker på et reelt problem her. Nettopp ved Sandtjern kunne vi se at det hadde vært folk som ikke hadde vist denne respekt som de burde i dette området. Det var lagt igjen ølbokser ved 2 leirplasser, og noe annet søppel. Men jeg ser også at slitasjen ved ferdsel/bruk har andre negative sider. Jeg tror ikke vi kan løse dette ved å fortie det Finnemarka har å by på. Sportsfiskerne, som du er opptatt av, har sine egne forum, og en organisasjon som driver kultivering av vann også inne i naturreservatet. De finner derfor veien hit uavhengig av hva jeg skriver. Jeg tror at jo flere andre som oppdager de verdiene en mer urørt natur har å by på, jo flere vil være med å verne om den. Jeg kommer derfor til å fortsette å fortelle om Finnemarka. Jeg vil ta opp hele denne problemstillingen mer i et innlegg i bloggen her senere. Takk for innspillet! Nils.

 • liv og Arild

  Hei alle sammen.
  Etter å ha sett fiskeørna fange ørrett i Sandtjern må jeg si meg enig at dette er en av Finnemarkas flotteste plasser. Ellers kan også marka by på mange andre fantastiske bål og fiskeplasser. Det er nå merkbart at mange bruker Sandtjern det kan man se på slitasjen rundt vannet.Jeg ville jo helst hatt vannet for meg selv!!! Ha ha….. Det som bekymrer meg mer er all flathogsten og dype spor i marka med store mengder kvist man må tråkke over på sin vandring på stiene …..!!
  Pussig at disse stor kjempemaskinene ikke har evnen til å rydde etter seg.
  Hilsen to Finnmarksentusiaster Arild og Liv..

 • admin

  Hei Finnemarksentusentiaster!
  Til Liv og Arild, flott at dere deler deres opplevelser i Finnemarka gjennom en kommentar på bloggen, takk også til Pål for det samme i kommentar til “Moltene modner..” Men i tillegg til å dele en god opplevelse, setter dere fingeren på skogbrukets inngrep i Finnemarka. I løpet av sommeren har jeg gått mye i marka (skrevet lite!), og jeg har sett mye utrivelig fra skogbruket. Også fra skogbrukere som er med i ordninger som skulle sikre en annen profil. Dette kommer jeg til å ta opp både her i bloggen og med de aktuelle organer. Vi skal ikke akseptere at vandreren møter ødelagt natur og ødelagte stier. Ellers kan jeg fortelle at innlegget “Gjennom urørt skog” er det desidert mest leste her i bloggen – så vi er nok ikke alene! Nils

 • Skau ungdommen Eskil

  Hei!
  Jeg heter Eskil og er 15 år og kommer fra Røykenområdet. Jeg er ekstremt glad i å gå lange turer sammen med meg og Bjønn (elgehund) i marka, gjerne i 3 til 5 dager. Jeg syntes det er sørgli at det er så få ungdom som er opptat av jakt og Fisking og det burde vært flere entusiaster. Derfor er det flott at du har bilder og reklamerer for flotte fiskevann på sider som ungdommen ofte “henger”. Det er trist at det fins sånne som The lone wolf, jeg skal si meg enig at uerfarne skogsfolk ikke skal bruke skogen som søppledynge, men er det ikke bedre at vi er glad i naturen sån som den er? Og at flere folk benytter den sjansen de har til å gå på skauen og kose seg forran bålet og dra en ørret på halvkiloen? Selvom The Lone wolf er egoistisk nok til å si at bål plassene til han og kompisen hans er tråkket ned så er det fordi at andre folk har sittet der. Jeg mener at ALLE som er glad i skogen og naturen skal reklamere for ungdom og andre, vise at det fins viktigere verdier i livet en å sitte på en pc. Det er FLOTT Nils at du blogger! Stå på! Vis at naturen er et fantastik sted å være! Jeg vet at vist ungdommen fikk muligheten til å være med på en skikkelig tur i marka og lære å RESPEKTERE den slik som jeg gjør så ville det bli mange flere som er glad i naturen og derme lære seg at man ikke skal brenne bål intill et annet tre o.s.v.
  Jeg og noen venner av meg har tenkt og utforske Finnemarka til sommeren, og jeg er ikke så veldig kjent i Finnemarka. Vi har tenkt på hvor vi skal starte hen så jeg lurer spent på om Sandtjern er en god start på turen vår?
  Vi blir vel i marka rundt 5-6 dager hadde vi tenkt.

  Har du noen Fiskevann som er værdt å fiske i marka? I så fall trenger jeg litt tips! :)
  Hilsen Skau Ungdommen Eskil.

 • NilsPaul

  Jeg er veldig glad for denne kommentaren, jeg blogger jo for å dele noe med andre og kanskje inspirere, slik jeg selv blir inspirert av andre blogger. Selv begynte jeg med lengre overnattingsturer 15 år gammel, og den første var på 10 dager med rikelig med våte og kalde opplevelser flør jeg lærte meg triksene som gjør utelivet mer behagelig. Likevel var det mange fine opplevelser, og denne første turen husker jeg godt selv nå
  mange år senere.
  Jeg håper derfor virkelig at du får gjennomført planen om en lengre tur i Finnemarka. Jeg vil råde deg til å velge nordlige del av Finnemarka. Gudbrandstjern, Lårvika, Sandtjern, De pene Tjerna, Elgstjerna, Bjelketjern og Store og Vesle Bumla ligger ganske nær hverandre og er gode fiskevann. Her tror jeg du raskt vil finne fine leirplasser og få flott fisk.
  Når isen forsvinner nå i mai, er ørreten veldig bitevillig, så hvis du kan bør du komme deg i vei ganske tidlig, kanskje i pinsen? Ørreten blir ofte vanskeligere å lure senere på sommeren.
  Jeg ønsker deg god tur.
  La høre fra deg om turen, gjerne med bilder som kan deles med andre lesere av bloggen her!

  Nils

 • Skau ungdommen Eskil

  Takk for tipsene! Nå blir’e tur. Dessverre så kommer det til å bli litt utpå sommeren. Har ikke så mye tid i pinsen, selvom jeg er sikker på at opplevelsen hadde blitt litt anderledes og mere spennende. Jeg er definitift sikker på at det blir en spennende tur uansett.
  Du skal nok få høre om det…
  Eskil

 • bjarne rud

  Dette er trist lesing. Forstår dere ingen ting? Jeg vandret i det dengang relativt uberørte nordområdet før vannene ble kalket og det ble satt ut fisk. Utviklingen etter dette er åpenbar; mer og mer spor etter uvettig mennesklig ferdsel. Jeg har truffet fisketropper fra Oslo i dette området, lurer på hvordan de får info om dette området? Klart at nettreklame har potensiale til å vekke folks nysgjerrighet for et område de aldri har hørt om, og ellers aldri ville ha besøkt. Poenget er ikke å holde alle andre borte, men hvis “alle” reiser til dette området ødelegger det den opprinnelige særegenheten til området – og da har man jo gjort seg selv en bjørnetjeneste. Det midtre av de Pene tjerna har nå så mange bålplasser og så kraftige inngrep i skogen at det i mine øyne, og forhåpentligvis andres også, skjemmer vannet. Selvsagt blir ikke dette bedre av å drive reklame på nettet – reklame som også trekker fiskesugne “gladfiskere” som drømmer om lettfanget storfisk, men som egentlig driter i naturen rundt. Jeg vil tippe at motivet for reklame al a blogging på nettet skjer fordi man ønsker å dele flotte naturopplevelser med andre, og fordi man ønsker at de skal oppleve det samme som en selv. Vil man ikke da bli skuffet hvis de man har lokket inn hit har helt andre motiver enn en selv, og til ens store overraskelse faktisk hogger ned den majestetiske tørrfurua på 500 år, som en selv ønsker å bevare fordi den er en del av områdets særegenhet? For å bruke en analog; tror du alle som låner bilen din er like forsiktig med den, og like opptatt av om den fungerer i morgen som du selv? (erstatt gjerne bil med noe annet). For å ferdes i dette området burde man ha sertifikat i sporløs ferdsel og naturvett. Jeg er svært glad i dette området og ønsker at det skal være vakkert også når mine barn blir store nok til å ferdes inn hit. Stopp reklameringen (les; fjern også det som allerde er skrevet) av dette området på nettet og betrakt det som en investering i dine egne og andres naturopplevelser også i fremtiden.

 • Skogtroll

  Må si meg enige med resten av klagekoret her inne. Bruker nordområdene flittig selv, og inntil for et par år siden, kunne man streife i disse områdene i en uke uten å møte en kjeft. Nå støter jeg stadig på sportsfiskere fra oslo, og ville fyllefester på Bomla med høy musikk!!! Er ikke dette jeg ønsker å oppleve når jeg drar ut i skogen. Ønsker jeg å høre bassdunk og fyllerør så kan jeg like gjerne holde meg hjemme, og høre på at naboen har fest, gir meg faktisk mer ro enn å høre det i marka. Har også brent søppel og fjernet andre inngrep etter andre utallige ganger og steder. Så vil skrive under på oppfordringen til Bjarne, om så du ønsker å dele dine opplevelser og glede, så ha i hvertfall anstendighet til å fjerne navn og reiseruter.

 • Vidar Nikolaisen

  Jeg vil si meg til dels enig med det som er skrevet ovenfor.Det er helt utrolig hva som ferdes i finnemarka av det jeg vil kalle tankeløse hjerner.Jeg ferdes for det meste ved Glitre,Sandungen,dypingen og en sjelden gang ved himmerikstjern.Jeg er som sagt ikke kjempegodt kjent i finnemarka selv om jeg har fsket der nå de siste årene.De 2 første årene ble jeg helt “forelsket” i Finnemarka når jeg så hva det hadde å by på.Men jeg ble også veldig skuffet når jeg kommer ned til Vrangla,Glitre og sandungen hvor jeg ser 8-10 ølbokser ligger slengt rundt bålet.Jeg pleide som regel og ta med meg søppelet da jeg kjører moped fra Drammen og inn.Men jeg vil si jeg ble fort lei det når det stadig ligger ølbokser og tomme markbokser der når jeg kommer tilbake.
  Jeg har veldig lyst å se sandtjern og de pene tjerna, men vet ikke hvor tungt det blir å gå innover for en med smådårlig rygg.
  Vil bare si at jeg respekterer det jeg leser her og forstår virkelig hva dere mener.Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg forlater fiskeplassen slik jeg selv ønsker å finne den, (ryddig!)Så til slutt vil jeg si: er du sterk nok til å ta med deg 6-8 bokser øl, så bør du være sterk nok til å tråkke boksene flate og bære dem hjem igjen også.Det skader heller ikke å brenne eller ta med seg løs fiskesene som mange etterlater rundt bålplassene (tenk på dyrelivet) Så vidt jeg har sett og fått meg meg,så har man noen faste øldrikkere som ikke klarer å ta med seg rotet hjem igjen(dette er ikke ungdom).Håper dere leser dette og klarer å bære de få grammene med aluminium hjem til pantemaskinen igjen nå ;) skitt fiske og god sommer alle!

  Skau ungdmmen eskil: ikke glem Glitre.Det kan være veldig vanskelig å få ørreten der.Men jeg tok en harr på 900g og 3 ørret fra 4-460gram der i midten av juni.skal være sagt at jeg tok de 3 ørretene på sluk under et kvarter,så det gjelder å finne ut når den er i bettet ;)

  Mvh
  Vidar

 • Melvin Medvind

  Jeg kan forstå din harme og frustrasjon Bjarne. Du vil gjerne ha det delvis uberørte for deg selv. Du føler på en måte at det er din eiendom. Noe du tydelig viser med å sammenligne det med en ting du eier. MEN DETTE ER GRUNNLEGGENDE GALT: Naturen er det alle eller ingen som eier, helst ingen. Vi kan bruke og forvalte den ja, men ikke eie og bestemme over den. Hvis det hadde blitt slik du ønsket hadde det sittet en sur særing på hver sin tue og ikke latt noen få slippe inn innenfor en gitt omkrets. Skog, mark, kystlinje osv bør og må være for folk flest. Men selvfølgelig må det være lover mot forsøpling og ødeleggelse av naturen.

  Sist men ikke minst vil jeg rette en stor og varm takk til forfatterren bak denne bloggen og lignende blogger spesielt om Finnematka. Jeg kjenner Finnemarka litt fra før men blir ekstra inspirert til å utforske nye steder i marka når jeg leser her. Spesielt nord i marka der jeg ennå ikke har vært.

 • [...] er tidlig i juni. Jeg har gått nordover – på jakt etter det som omtales som Finnemarkas beste leirplass ved Sandtjern. Jeg har sett bilder av en idyllisk odde som strekker seg utover vannet – med [...]

 • lars

  Hvis vi bare tier om skikkelig gode områder så vil oxo folk som klarer og oppføre seg i naturen, gå glipp av dem…. er jo flere hundre vann i finnemarka, så gode råd tas imot med stor takk:) men trenger ikke nødvendighvis poste detaljerte kjøreruter. Jeg har respekt for naturen og lar aldri ølbokser eller søppel ligge igjen, men siden jeg leste om de fine stedene der nå, så fikk jeg lyst til og dra dit, -og det er jo bra.

  Men når det er sagt ,så liker de fleste urørt magisk natur, og ikkenoe er kjedeligere enn når man kommer til en fin plass og den er fullstendig voldtatt av folk som ikke har respekt for naturen. Brente ølbokser,brukte donger, og papirsøppel.

  vetikke om noe smart måte og forhindre det på, -folk må bare bli flinkere til og rydde opp etter seg.

  Men naturen er åpen for alle som vil, så ingen skal føle at de er noe mindre verdt eller dårligere enn noen andre, eller ikke skikka til og dra på tur, MYE flere folk skulle tatt turen ut med ungene sine, det er nok av unger som forfaller bak tv-spillet sitt dag etter dag, så kom igjen folk! ut på tur! -Men selvfølgelig følg reglene for bålbrenning og rydd etter dere sånn at det kan nytes av neste familie /person som kommer. Vi skal være stolt av finnemarka, en stor perle i drammen.

  Til de som vil ha fyllefest i skauen og som ikke bryr dere om dere forsøpler: – ikke gå eller kjør flere kilometer inn i skauen og forsøple – ha heller litt respekt for at folk vil at det skal være litt urørt og fint ; skal dere ha party ,så stikk heller på landfalltjern eller holmenokken? Eller det er kanskje ikke lov til og ølle der i offentligheten hm,,, -eller rett og slett sett opp et telt i hagen?

 • Nicko

  Takker for flott blogg:-) Er naturglad nedre eikerværing og setter pris på at folk deler med andre om gode overnattingssteder og fine fiskevann. Skal en tur ut i morgen med en fiskeglad nevø på 8 år. Så hvis han skal bli en hensynsfull natur”bruker” er det viktig å lære de fra de er små. Derfor er det også viktig å vite hvor man kan parkere, hvor langt det er å gå og at det er noe fisk i vannet man skal fiske i, at teltplassen er ok etc,etc. Naturen er for alle og det er idiotisk å tro at man kan bare kan ha “sine” plasser for seg selv. Så takk igjen for fin blogg og ture går til Sandtjern:-))
  Med hilsen to voksne og en gutt som alltid etterlater seg stedet i samme stand som når man kom!

 • Henrik

  Takk for en flott artikkel. Dette er gode tips til neste tur. Kanskje vi møtes på veien..

  Et par kommentarer til hylekoret. Finnemarka er et lite skogområde. Du kan krysse hele marka på en dag, enten på langs med ski eller på tvers til fots. Hele marka er berørt av hogst og turstier. De få vannene (langt under tusen) som finnes her inne er de naturlige kildene til liv for både menneske og dyr. Hvis du ønsker å være aleine går du IKKE hit. Da kan du feks sette deg på en mørk hybel i sentrum eller krabbe inn under et heng i en av markas utallige gammelskoger. Det finnes også en megde nesten urørte topper for den som har større vidsyn. Jeg håper virkelig denne artikkelen bidrar til at mange flere finner veien ut i marka. Kanskje akkurat det kan gi folk respekten tilbake for naturen slik at vi slipper alle de ødeleggelsene det moderne samfunn bidrar til, med villfyllinger, ukritisk utbygging av marka, forsøpling med mer. Mange av holdningene ovenfor bidrar til disse unaturlige motsetningene mellom naturelskere og bymennesker, som begge er akkurat like mye en del av naturen.

 • Øyvind

  Helt enig med The Lone Wolf, Bjarne Rud og Skogtroll! De tar opp et høyst reelt problem hvor ytterligere kommentarer er overflødige.

  Greit nok at området er lite og at de fine vanna trekker til seg folk. Alle er jo egoister og vil gjerne legge beslag på plassen først, men den kan fort være opptatt, og det må man bare forholde seg til. Det er ikke dermed sagt at det er i orden at de som bruker leirplassene skal drive på som noen fyllesvin og meie ned friske trær og etterlate søppel i haugevis. Det er jo det som er kjernen i saken, og som The Lone Wolf og de to andre er opptatt av.

  Det er naivt å tro at man kan lære alle de som ferdes i området å ha gode holdninger. Enkelte kan ta det til seg, mens andre garantert bare fnyser pøh, phøff eller psss og fortsetter som før. Dette har med oppdragelse å gjøre, og ikke alle har like god ballast og kan dermed være til skade for naturen.

  Ingen fra “klagekoret” nekter andre å oppsøke eller oppleve fine steder i marka eller ellers i Norges natur. Vi ønsker bare at alle skal respektere naturen og opptre som gamlekara som levde det trauste og mest mulig skånsomme friluftslivet. Men det er vel for mye forlangt…

 • Skogtroll

  Henrik

  For det første er det som Øyvind sier ikke snakk om å holde marka for seg selv. Til opplysning så er sandtjern og området rundt et barskogreservat, noe som vil si at det er ganske strenge regler på hva du kan foreta deg der. De fleste som lokkes ut i skogen av slike blogger som dette, har verken den nødvendige kunnskapen eller forutsetningen til å kunne ferdesb skånsomt i slike områder. Eksempelvis se rundt sandtjern og de pene tjerna. Har selv dratt med endel kg med søppel fra andre i sekken gjennom årene. Selv midt i reservatet ligger det shell-gummibåter som noen forfylla idioter ikke har giddet å ta med hjem. Og så det er sagt, så er IKKE nordområdet så veldig berørt av turstier og hogst. Står du 2 meter fra den blåmerkete stien så ser du den ikke. Så vet ikke hvor mye du har vært i de aktuelle områder. De få vannene teller omkring 170…
  Og igjen, så er det ikke snakk om å være alene, men når man møter sportsfiskere med gettoblastere som forsøpler vilt rundt seg, hugger ned trær, bygger benker og sodomerer området rundt seg på det groveste. Så tjener dette med å spre “friluftsinteresse” mot sin hensikt. Men til tross så skal det sies at man har disse områdene for det meste alene,noe du hadde visst hadde du vært noe særlig der inne. Sørområdet slik som rundt eiksetra passer godt til din beskrivelse, og det området må gjerne “fiffen” få ha for seg selv, med sine kondomdresser og terrengsykler. Sitat:

  “Kanskje akkurat det kan gi folk respekten tilbake for naturen slik at vi slipper alle de ødeleggelsene det moderne samfunn bidrar til, med villfyllinger, ukritisk utbygging av marka, forsøpling med mer.”

  En flott men utopisk tanke, man lar ikke et reservat være et prøve-og-feile området for uerfarne turmennesker, er derfor det faktisk kalles et reservat fordi man skal ferdes skånsomt. Ta en tur rundt sandtjern, ikke mye som minner om skånsom ferdsel der…

  ” Mange av holdningene ovenfor bidrar til disse unaturlige motsetningene mellom naturelskere og bymennesker, som begge er akkurat like mye en del av naturen.”

  Man er ikke endel av naturen når man ødelegger den, være en del av vil si å leve i harmoni med. Så disse motsettningene er naturlige. Vil du være destruktiv så hold deg hjemme og gå løs på hagen din istedet. Der kan du modernisere, tilpasse og begrense så mye du bare ønsker. I et naturreservat er du lovpålagt å opptre hensynsfult.

 • Henrik

  Jøss. Her skal det misforstås blant åndsfrender. Uten å ta sitater ut av sammenheng eller hevde fartstid i marka har jeg lyst til å påpeke to ting:

  1. Jeg misliker sterkt uvettig bruk av naturen ved forsøpling, hogst og rasering av naturperler. Likevel er jeg overbevist om at dette er peanøtter i den store sammenhengen. Da er den måten vi (mennesket) idag distanserer oss fra naturen lysår viktigere.
  2. Istedenfor å lage en kald krig mellom to poler, oss og dem, kan vi som har en genuin naturinteresse påvirke de “frafalne”. Klarer du å omvende et par ubevisste natursvin (disse kjenner vi alle sammen), så vil det ha mye større betydning på lang sikt enn de ekstra søppelposene som må plukkes ut av naturen på grunn av dine fadderbarn.

  Gode blogger som dette og annen “reklame” for marka er jeg helt sikker på øker interessen og kunnskapen om naturen. Det er fantastisk bra!

 • arild

  En ting lurer jeg på? Hvor har de “ekte” skautraverne fått sin interesse fra. Kan det hende at dere en gang startet med artikler i Villmarksliv eller noe i den duren? Sto vel en del “reklame” for fine steder i disse magasinene for noen år siden også – mener jeg å huske.

  Alle skal forlate leirstedet/naturen som de fant det (alternativt ta med seg søppel hjem fra andre tullinger). Så langt er nok de fleste enige.

  Men problemet i dag er ikke at det er for mange som bruker skog, mark eller fjell. Heller motsatt.
  I dag er det, som nevnt i noen innlegg, et langt større problem at de fleste har distansert seg fra naturen. Det medfører også liten kunnskap og interesse for naturområdene.

  Og mennesker uten kunnskap og interesse for naturen er heller ikke spesielt opptatt av å ta vare på naturen (hyttebygging, kraftstrekk, boligområder,veier, forsøpling osv…). Sett motsatt: Folk som er interessert tar vare på naturområdene, pleier dem, kultiverer vann og sørger for bærekrafig skog og jakt.

  Ergo: Jo flere som bruker naturen og Finnemarka, jo bedre er det.

  Så får heller ensomme ulver eller dem som søker ensomheten (som egentlig ikke er noe stort problem i store deler av Finnemarka) heller dra lenger til skogs eller fjells.

  Det er plass til alle, så ut og opp i trærne!

 • øivind bjerknes

  til alle skautraverer ogde som kaller seg sportsfiskerer.Jeg syntes at det er velkdig flott at folk bruker Finnemarka til turer og rekerasjon.Jeg er så privligert å ha hytte i marka noe jeg har hatt noen år.Når det gjelder leirplasser så er det et utall av dem .Leierplasse på øst siden av Sandtjern ,så var nok jeg og min sønn de aller første som den ,ibruk den for ca.25år siden.Den gang var det ikke mange far og se etter folk der inne.Det var min svoger på øst-Modum som tipset oss om den plassen.Kjempefin plass med nydelig kveldssol.Jeg var bortom der for 2-3 år siden,det syntes jeg var et meget trist syn med masse søppel kastet rundt omkring Trist å se så ubetenksome folk tenkte jeg.Det er vel ikke så mye tyngere å bære med ølboksen hjemigjen,regner med at ølet er vel fortært og at det smakte godt.MEN KJÆRE DERE SOM KALLER DERE FOR SPORTSFISKERER OG FRILUFTSFOLK:VÆR SÅ SNILL Å TA MED DERE SØPPLA HJEM IGJEN.Ved vannet der jeg har hytte har jeg noen ganger tatt med en søpplesekk og ryddet litt og nesten hver gang blir det en full sekk som jeg må betal for å bli kvittSyntes dere at det er riktig.Noen har også prøvd å felle ei kjempefuru ved å hugge et stort sår inn til midten av treet.Blir spennende å se om den faller for hugget deres en dag.Det er trist at dere må bruke krefter på sånnt hærverk.Ta heller med dere en stein i sekken hvis dere er så fulle av energi.

 • bjarne rud

  Svar til Melvin Medvind++

  Sitat; “Du vil gjerne ha det delvis uberørte for deg selv. Du føler på en måte at det er din eiendom. Noe du tydelig viser med å sammenligne det med en ting du eier. MEN DETTE ER GRUNNLEGGENDE GALT: Naturen er det alle eller ingen som eier, helst ingen. Vi kan bruke og forvalte den ja, men ikke eie og bestemme over den”.

  -Vel, her tror jeg du misforstår meg. Jeg mener den beste forvaltningen skjer hvis alle brukere føler at de eier en del av naturen, en del av vår arv. Legg merke til at jeg bruker ALLE. Dette er ikke fordi jeg har tanker om å ekskludere, men fordi jeg ønsker at alle brukere skal forvalte naturen slik at den beholder sin interesse som verdifull. Også fordi den skal gå i arv til senere generasjoner. Dette er det desverre ikke alle som reflekterer over, men selvfølgelig har trolig de fleste potensiale for å ta det til seg. Forsøpling og rovhogst av vridde furutrær er i mine øyne et bevis for at det ferdes mennesker i naturreservatet som ikke forstår verdien av urrørt natur, og jeg mener det er en misforståelse at dette er en akseptabel pris å betale for å verve mulige naturvernsaktilhengere på sikt. Trolig er det mange som ferdes hensynsfult i dette området, men poenget mitt er at det ikke er noe vits i å lokke personer med et lite utviklede “ta vare på gener” inn i dette området. Det skal ikke mye fantasi til for å inse at slike personer lettere kan nås ved bruk av internettsider med flotte bilder. Utsagn som at de som absolutt vil ferdes i urørt natur må dra lenger av gårde bærer i seg et snev av selvmotsigelse. Urørt natur så nærme tett befolkning som nordområdet har vel minst like høy verdi som de områdene som ligger langt avsteds? I nordområdet er jo potensialet større med tanke på antall brukertimer pr år, nettopp pga den nære beliggenheten. Det jeg kanskje har mest problemer med å forstå er at dere som selv er brukere og gir uttrykk for hvor flott dette området er, blandt annet fordi det er urørt, ikke tror på at det er en sammenheng mellom det å være urørt og hvor mange og hvem brukerne er. Reklamevirksomhet av dette området som et sportsfiske eldorado trekker også mennesker hit som desverre ikke verdsetter naturen rundt vannene med fisken i. Dette må da være som å skjære ned greina man sitter på? Jeg har selv kjent på følelsen av skuffelse ved å ha med meg min fetter på fisketur hit og nærmest blitt uvenner med ham fordi jeg nektet ham å hugge ned noen trær foran teltet slik at han kunne se duppen i vannet bedre. Men, men, jeg ser konflikten i skirveriene over og innser tungsinnet at slaget er i ferd med å tapes. Jeg deltok i å bære inn de første fiskene til disse vannene og jeg husker vi var veldig usikre på hvor lurt dette var nettopp med tanke på økt mennesklig aktivitet i området, litt naive satte vi imidlertid vår lit til at “såpass langt inn i skauen” går vel bare de som tar hensyn. Som dere skjønner er jeg blitt skuffet; noen tar ikke hensyn.

 • Først vil jeg skryte av en fantastisk blogg. Bare fortsett med det du driver med. Men selvsagt enig i at det er mye søppel å drit rundt omkring. Dette skal selvsagt ikke hindre deg i å blogge om dine herlige naturopplevelser. Elsker bildene dine, merker at du er dedikert friluftsmann. Så dette temaet på Hardangervidda i sommer, ølbokser og hermetikk som fløt på gamle leirplasser. Har dessverre ikke fått utforsket Finnemarka noe serlig enda, en helg ved Langvann og en helg ved Ulevann er eneste erfaringer med denne sagnomsuste perlen av et område. Et par spørsmål. Jeg å en turkompis skal opp og utforske Finnemarka fra 19 til 22 Oktober. Jakte litt småfugl å kose oss. Trenger tips. Vurderer å kjøre opp fra Vikersund til Langvann. Gå derfra å innover. Ser det er mye bommer rundt omkring. Er dette riktig startpunkt tror du? Vil jo som alle andre helst unngå for mye hytter og folk. Tips til go område hvor vi kan jakte småfugl og nyte naturen en lang helg mottas med takk. Helst hvor vi kan bli kjørt inn fra og bli sluppet av. Mvh. Kai Åkerstrøm – Med Ringstind2 i Finnemarka høsten 2011…=)

Skriv kommentar

 

 

 

Du kan bruke disse HTML etikettene (tags)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

eXTReMe Tracker
Norindex.no Add to Technorati Favorites Technorati Profile Blogglisten Bloggurat